• A
 • B
 • C
 • Č
 • Ć
 • D
 • Đ
 • E
 • F
 • G
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • LJ
 • M
 • N
 • NJ
 • O
 • P
 • R
 • S
 • Š
 • T
 • U
 • V
 • Z
 • Ž
 • Gledanje u šolju (gatanje iz kave) – TUTORIJAL

  Gledanje u šolju, kako se to uobičajeno kaže, je veština proricanja sudbine gledanjem odnosno čitanjem simbola u talogu kafe. Proricanje iz kafe se zove tas(e)ografija, a reč je nastala iz francuske reči tasse što znači šalica i grčkog nastavka za reči –graph što znači opisivati. Tasografija se odnosi na različite vrste proricanja iz taloga: čaja, kafe pa čak i vina.

  Advertisement

  Od čaja do kafe

  Veština gledanja budućnosti u socu (tozu) je potekla od proricanja sudbine iz taloga lišća biljke čaj (Camellia sinensis). Po pronalasku čaja u staroj Kini, pre pet hiljada godina, veština spremanja ovog napitka se proširila prvo na azijske zemlje, a kasnije na ceo svet. U vreme pronalaska čaja i njegove upotrebe, kineski budistički sveštenici su proricanje sudbine iz pukotina unutrašnjosti zvona zamenili gledanjem u misteriozne oblike koje su formirali listići čaja u šalicama[1]. Postavši svakodnevni napitak u brojnim domaćinstvima, ostaci koji su činili zanimljive slike u šalicama popijenog čaja su činili veoma dostupan način dobijanja odgovora o budućnosti.

  Kafa, sa druge strane je potekla iz Etiopije sa roga Afrike i sa Arapskog poluostrva. Gledanje u listiće čaja ima svoje korene u Aziji i Staroj Grčkoj, dok je gledanje u kafu dio arapske, persijske i turske tradicija Bliskog Istoka. Pretpostavlja se da su u Evropu čaj i kafa uvezeni u 16. veku[2]. Uporedo sa tim širilo se interesovanje i za veštinu otkrivanja sudbine nakon ispijanja ovih napitaka.

  Ovaj način  proricanja sudbine su proširili Romi u 19. veku, nudeći čaj na prodaju uz usluge proricanja budućnosti. U Americi su u to vreme otvarani saloni u kojima se uz kafu nudilo i proricanje sudbine iz soca. Bliže nama je Turska, gde možete i danas naći ovakve kafeterije[3].

  Na evropskim prostorima posebnu pažnju gledanju u šolju pridavali su Italijani zbog njihove velike potrošnje kafe i brojnih napitaka od kafe. Smatraju da su baš oni u 18. veku izmislili proricanje iz taloga kafe tj. toza (soca). Pri svojim seansama proricanja, smatrali su za poželjno da se izgovaraju precizno određene bajalice kako bi se u šalici simboli što vernije prikazali, što je danas napuštena praksa[4].

  Pripreme za gledanje u šolju ili gatanje iz šoljice kafe

  Proricanjem sudbine iz kafe, nije uobičajeno da se koristi magija ili magijski obredi. To je u stvari suptilna veština usmeravanja svesti istovremeno na osobu kojoj se „čita“ sudbina i na talog u šalici koji je ostao nakon ispijanja napitka. Ovom veštinom se bave osobe koje mogu da prepoznaju, „osete“ i povežu simbole.

  Takođe, sam proces gledanja u talog kafe ima neke preduslove koje treba da uzmete u obzir kako biste postigli najbolje rezultate. Da biste postali dobar čitač simbola koje ispisuje kafa po šolji, potrebna vam je:

  • Skuhana jača kafa koja ostavlja talog
  • Bela odnosno svetla šalica, šolja ili fildžan
  • Dobra intuicija
  • Poznavanje simbola
  • Dobar vid

  Ljudima koji se bave tasografijom je neretko bitan i dan kada se proricanje radi. Uvriježeno je mišljenje da su najbolji dani za gledanje utorak i naročito petak. Obično se izbegavaju dani religioznih svetkovina. Vreme za čitanje taloga kafe je obično do zalaska sunca, ali jutarnja gledanja su čistija jer ne nose naboj dnevnih aktivnosti, društvenih susreta i stresa.

  Jasnost i ostvarenje čitanja slabe sa boljim međusobnim poznavanjem čitača i tražioca usluge. Što čitač taloga bolje poznaje osobu kojoj čita to je pažnja više usmerena na trenutna dešavanja i ono što je poznato i time nesvesno zatvara svoj um za neočekivano i nepoznato. Mada se naravno, sa dobrim iskustvom, i u takvim situacijama može povremeno desiti odlično čitanje.

  Dobri čitači simbola vas neće plašiti jezivim čudovištima iz šolje, nego će vas iako vide nešto negativno upozoriti na to, a šolja uvek nudi i način kako to negativno ublažiti ili izbeći.

  Nadalje, postoji još jedan običaj za koji se kaže da utiče na samo ostvarenje „viđenog“ onome ko vam gleda u šolju dajte bar sitan dar „namenjen“ baš za gledanja u šolju. Time dajete određenu vrednost jer dobijeno tumačenje sudbine takođe ima određenu vrednost. Novac ili dar ostavljajte sa blagoslovom, halalom, „da bi vam i viđena sudbina takva bila“.

  Priprema kafe za gledanje u šolju

  Za proricanje iz kafe se mogu koristiti različiti napici od kafe, pa ćete se u Americi sresti sa čitanjem čak i iz kafa koje jedva da ostavljaju nešto taloga i pene. Najbolje rezultate za gledanje simbola postiže skuhana sitno mljevena kafa, takozvana turska kafa.

  Jedan od načina da dobijete dobar talog jeste da za svaku šolju kafe pripremite 1 dl vode. U manje šalice staje tek pola od toga odnosno 0,5 dl. Stavite vodu u đezvu/ibrik da prokuha, skinite sa vatre, dodajte po jednu vrhom punu kašičicu kafe za svaku šolju. Vratite na ringlu da prokuha i čim se kafa počne dizati, napitak je gotov. Promješajte, sipajte u šolje i poslužite.

  Za gledanje u šolju nije preporučljivo dosipati kafu u šolju na već otpijenu kafu. Kao ni dodavanje šećera u kafu. Ako ne možete piti gorku kafu, „zakuhajte šećer“ što znači da odmah na početku dodate potrebnu količinu šećera u vodu za kuhanje kafe.

  Okretanje šalice

  Po nekim metodama „pripreme za čitanje iz šolje“, kafa se pije iz tri ili sedam gutljaja, gdje je bitan neparan broj. U svakom slučaju, pijte kafu opušteno. Suvišno razmišljanje u stilu „potrebno mi je da znam šta mi budućnost donosi“, privlači samo više ovakvog osećaja i niti ćete uživati u kafi i/ili druženju, niti ćete dobiti željene odgovore. Dakle, samo opušteno. Zapazite koja strana šolje je prema osobi koja pije kafu i da li šalicu (šolju, fildžan), drži desnom ili levom rukom jer je to bitno za kasniji raspored simbola.

  Kada je poslednji gutljaj kafe popijen, napravite šalicom jedan horizontalni kružni potez da se talog malo raširi po zidovima šalice i okrenite je na tacnu ili tanjurić da se ocedi. Drugi način je da ne protresate šolju nego da je pokrijete tacnicom ili tanjurićem, uzmete rukom ili bolje obema rukama – palčevi da vam budu na tanjuriću a prsti na dnu šolje i da tako poklopljenu šalicu u jednom potezu okrenete prema dole, i to prema sebi. Prednost u korišćenju pripadajućih tanjurića za kafu je što dobro odgovaraju za poklapanje šolje i ako su beli i na njima se ponekad mogu razaznati simboli.

  Budite strpljivi da se šolja dobro iscedi ali ne treba da čekate duže od 10 minuta jer se toz suši, menja boju i teksturu i nećete imati lepo oslikane simbole. Dešava se da kafa „neće da se ocedi“, obično jer ste prerano digli šalicu da počnete sa čitanjem, ili je previše tečnosti ostalo u samom talogu pa „sve izlazi“. U tom slučaju, mada to nije preporučljivo jer se delomično poremeti formiranje figura i reljefa na ivici šalice, ostavite je na komad papira ili novina koji će upiti višak tečnosti kako biste mogli početi da gledanjem.

  Želje u šalici kafe

  Kada osoba kojoj se gleda poklopi šolju, obično se zaželi želja. Želeći da im čitanje bude što vernije i što bolje da „predskaže budućnost“ u nekim krajevima Balkana, se može videti ritual kada se šalica rukom kojom se pila kafa „krsti“ tri puta ili hukće na okrenutu šalicu neparan broj puta.

  Često se zamišlja želja, tako da se stavi prst na poklopljeno dno šolje. Kod ovog postupka, daje se na volju osobi da „ubode“ prstom po izboru. Želja može da se zamisli i unutra u šolju, obično na kraju samog gledanja jer se tim postupkom izmjene simboli u šolji. Osoba u svoju šolju iz koje je pila prstom napravi otisak. To se negdje naziva i „otvaranje srca“ i čini se palcem, ali na prostorima Balkana se to čini bilo kojim prstom. Proricatelju, tumaču simbola, svaki prst te osobe kojim se zaželi želja predstavlja određenu oblast na koju će se simboli u šolji odnositi:

  • Desna ruka je ono što se dešava i događaji van osobe, a leva ruka su podsvesno i potencijali za ostvarenje posvesnog osobe kojoj se gleda.
  • Želja utisnuta palcem odnosi se na opšte stanje osobe i veza sa svetom, kažiprst se odnosi na posao i finansije, srednji prst je seksualna želja i privlačnost, prstenjak/domali prst oslikava stanje veza ili odnosa u porodici, braku, vezi, mali prst je usko vezan za zdravlje osobe.

  Sva ova uputstva su samo smernice koje možete da ispoštujete ali i ne morate. Jer kao što smo rekli, važna je intuicija i otvorenost „čitača simbola“ ka nesvesnom onoga kome se gleda u kafu kako bi se simboli što bolje rastumačili.

  Raspored simbola

  Dio oko drške i strana na kojoj je osoba pila kafu predstavlja osobu kojoj se čita. Lakše je da tumač simbola drži šalicu kako ju je osoba koja je pila kafu držala. Levorukoj osobi će potpuno suprotno biti lična strana i strana okoline.

  Ako se toz malo razlio ivicom gde se pila kafa to je znak nadolazećih poljubaca i bliskosti.

  Suprotno od strane koja je dodirivala usne dok se pila kafa je strana okoline gde se oslikava i partner. Na suprotnoj strani od drške prema ličnoj strani je oblast porodice, veoma bliskih osoba, krvnog srodstva i predaka.

  Samo dno šolje je polazište koje je kod većine osoba „kuća“, ili „unutrašnje lično stanje“ osobe kojoj se gleda u šolju.

  Tačno uz liniju drške, ili desno, ako je kafu pio dešnjak, su događaji koji zavise od odluka osobe kojoj se gleda u šolju. Nasuprot tome je dio šolje koji je vezan za događaje na koje osoba kojoj se gleda ne može da utiče.

  Kao što smo već pomenuli, ako je kafu pila levoruka osoba, njena strana je strana tamo gde su usta usnama dodirivala rub šalice i ta vertikala, a drška ili taj deo šalice je Levo od mesta gde je pijena kafa. Prema ovome se ravnaju sve ostale pozicije.

  Srednji dio zidova su događaji koji su u toku, ili će se dešavati uskoro, a idući prema vanjskim rubovima događaji idu dalje u budućnosti. Prema dnu su neki prijašnji događaji bitni za sadašnje situacije ili naredna dešavanja.

  Izgled taloga

  Ukoliko je šolja ispunjena jasnim figurama koje čine bogat ali sitan reljef, znači da se radi o osobi koja ima vrlo dinamičan život, ispunjen sitnim dešavanjima bez naznake neke promjene. Ako ima dosta većih figura sa preplitanjima to pokazuje fazu burnih zbivanja.

  Ako je šolja ispunjena sitnim, jasno odvojenim preciznim figurama, radi se o pronicljivoj osobi koja tačno zna šta želi i šta radi. Svaki potez je isplaniran, ali figure mogu pokazati i nenadane obrte sudbine na koje se ne može uvek uticati.

  Nemojte zanemarivati veličinu simbola, iako vam se sitniji simboli mogu činiti precizniji i bitniji. Velike dobro izražene figure su sa razlogom takve i predstavljaju one prave poruke.

  Ako je talog kafe u šolji tamno-smeđe boje, neproziran, radi se o samouverenoj osobi, odlučnoj, ili događajima koji se već dešavaju.

  Ako je talog kafe u šolji svetlo-smeđe boje, vodenast, proziran, posebno pri dnu, to označava emotivnu preosetljivost, fizičku slabost, uznemirenost, a događaji predstavljeni ovako su podložni promenama, nesigurni.

  Gladak, pun talog u dnu označava blagostanje, mir, kako vlastiti tako i u kući. Ako toz u komadu izlazi iz šolje pa zastane na svom putu i tako se osuši to se zove obično „teret“ i vezuje se za oblast gde se nalazi. Ako sav toz u komadu izađe iz šolje i ostavi jasnu belinu sa par tačkica zaostalog toza, to je znak da su prethodni događaji ostavili „prazninu“ kod osobe kojoj se gleda.

  Ponekad se na tanjuru gdje se ocedi šolja mogu jasno očitati simboli. Ovi simboli se povezuju sa prethodno zamišljenom željom. To su obično kružne forme:

  • u vidu prstena koji vezano za zamišljenu želju predstavlja ponudu (u zavisnosti kojim prstom npr. to može biti poslovna, seksualna, ljubavna ponuda);
  • ako se kružnica u delu prema osobi nije spojila, to predstavlja, početne poteškoće u ispunjenju želje ali i loše temelje već izgrađenog;
  • Ako kružna forma nije spojena na delu suprotno od osobe kojoj se gleda to znači da se sama osoba koja želi želju omišlja i možda nije sigurna više u tu želju, a ni druga strana (svet, posao, partner…) takođe nije zainteresovana;
  • Ako je tanjurić pun tečnijeg toza znači da kafa nije popijena do kraja i da naredni put pustite da se toz lepo slegne u šolji i otpijete kafu koja preostane kako biste mogli da dobijete simbole u šolji.

  Figure mogu biti crne ili bele. Iako je bitno rastumačiti prvenstveno figure od toza tj. crne, ne zanemarujte beline posebno ako jasno daju neko značenje. Veoma je bitno povezivati figure koje se oslikavaju u šolji, uz obraćanje pažnje na mesto na kome se pojavljuju u šolji. Ovo nije veština koja se uči preko noći, ali uz dosta prakse, steći ćete neophodno iskustvo ako ne za profesionalnog čitača sudbine onda bar za razbibrigu sa društvom uz uživanje uz kafu.

  Tumačenje figura preoznatih u šolji

  A

  a slovo: novi početak, obrati pažnju na nešto prvo u poslovima sa dokumentima

  alka: upoznaćete strogu ali pravičnu osobu, pomoć od nadređenih

  anđeo: dobre vesti od poznate osobe, pri dnu – upozorenje da se ponašate savesnije

  automobil: velika sreća tokom putovanja u udaljena mesta, pun auto – razrešiće se dosadašnji problem  sa bliskim ljudima

  avion: dobar pravac u poslovnim aktivnostima koje ste poduzeli, sa slomljenim krilom – potrebno je da brzo reagujete na poteškoće u poslu

  B

  bajonet: mala nesreća, neko pokušava da vam nanese manju štetu iza leđa, obično na poslu ili izvan kuće

  balon: prolazna zabrinutost, problem će se sam rešiti

  beba: male brige vezane za novi poduhvat, preduzeta aktivnost ima veliki potencijal ali se mora pažljivo planirati; pri vrhu – prinova

  bič: ambicija bez srca (ako je na ličnoj strani), sklonite se od preterano abiciozne osobe

  bik: na ličnoj strani – privlačite drugi pol; nasrtljivost i svadljivost

  bolničar, medicinska sestra: odlazak kod lekara, zdravstveni problem će se rešiti sporije

  bor: uspešan finansijski ishod, svojeglavost (ako je na ličnoj strani)

  brod: uspešno putovanje, lako prevazilaženje poteškoća

  broj ili brojevi: 1. pobeda, 2. dvoumljenje, dvoličnost, 7. tajni sastanak, 9. ostvarenje želje, ostali brojevi signaliziraju značajne datume

  buba: manja šteta, puno buba: ogovaraju vas

  bubanj: skandal u vezi odavanje tajne, obelodaniće se krivac

  buket cveća: sreća i zadovoljstvo, klonuli buket cveća – nepriznavanje vaše vrednosti

  bunar: razrušen – neko vam sprema zamku, lep, uređen – ispunjenje želje bez truda

  breg: poteskoce, prepreke na putu

  boca: aktivan društveni zivot, upoznaćete problematičnu osobu

  C

  cipela: promena nabolje, odlazak na put; ako je peta prema obodu šalice, a vrh cipele prema dnu šolje – nečiji dolazak

  crkva: druženje sa poznanicima, neočekivani novac

  crv: nelagoda, više crvi: nepotrebno brinete

  cveće: ispunjenje romantične želje; u vazi: svekrva/punica ili starija žena u porodici vas podržavaju u namerama; cvet(ovi) na drvetu: ispunjenje želje na proleće; u vazi – zapeli ste, nema preseljenja

  Č

  čajnik: viđenje sa prijateljima, druženje

  čamac: trenutno ste zaštićeni, potražite prijatelja za planirane aktivnosti

  čaša: postojanost, sigurnost

  čekić: neočekivane nevolje

  čizma: savladaćete poteškoće na putu, dobrobit kroz rad na putovanju

  čovek: na ličnoj strani – izdržaćete nedaće na način na koji je čovek prikazan; na suprotnoj strani – imate izazivača; uz dršku – posao za zakonom; nasuprot drški – neko će trežiti vraćanje usluge iz prošlosti

  Ć

  ćup: prilika za zaradu
  ćebe: prebrodićete krizu
  ćelava glava: jak muškarac misli na vas
  ćurka: blagostanje

  D

  dete: neshvaćeni ste; pri dnu – teškoće (savetuje se da tražite pomoć prijatelja), pri vrhu – novo dugotrajna prijateljstvo

  dno šalice: crno i puno – blagostanje, žuto – mogući manji zdravstveni problemi i nezadovoljstvo, sa nekoliko grupisanih crnih tačkica – rasprava u kući

  drvo: uspeh i novac, promena na bolje, ispunjenje ambicija

  društvo: ako je tu i osoba kojoj se gleda – srešćete drage poznanike; ako niste u društvu: osobe koje vam nude društvo su neiskrene

  Advertisement

  duga: veliki uspeh kroz promenu

  dugme: ako je belo sa crnim tačkama – ispunjenje želje iz detinjstva, ako je crno dugme – sramota

  dvogled: neuspeh u sakrivanju tajne

  džamija: naći ćete se u nezgodnoj situaciji

  džezva: dobitak

  džip: uspeh u savladavanju poslovnih problema, čuvajte se bliskih saradnika

  džokej: špekulacije, ako ima i obris konja – dobitak

  Đ

  đak: predstoji vam učenje

  đavo: loš nagoveštaj, nezadovoljstvo

  đeram: važi slično kao bunar, ako je lep – ispunjenje manje želje, dobra porodična sreća

  E

  ekran: čućete trač o nekome

  ekser: ispunjenje nada, učvrstiće vezu ako je imate

  eksplozija: sledi vam bujica osećanja

  F

  flaša: pogledaj pod – boca

  fotelja: poslovni napredak

  G

  gajde: razočaranje, neshvaćeni ste

  gavran: raširena krila – loše vesti, pomagač je neiskren

  gitara, tambura: veoma lep provod u društvu starih prijatelja

  glava: ostvarićete svoje zamisli

  golub: poboljšanje kroz žrtvovanje; u letu – vrlo važne dobre vesti

  gondola (slično čamcu, ali se odnosi na romantična osećanja): putovanje, romansa

  grab(u)lje: dobro ćete se snaći, poslovan uspeh

  gramofon: zadovoljstvo, briga zbog manje greške u poslu

  grožđe: romantični/seksualni susret, uživanje, zadovoljstvo

  guska: sporo ali dobro rešenje, poseta starije osobe

  guske: pronalaženje dobrog rešenja u društvu, pazite da dobre vesti podelite samo sa dobronamernim osobama

  H

  harfa: ljubav cveta, harmonija u odnosima

  hobotnica: opasnost, preopterećenost na poslu

  hrast: uspeh, slava, novac, odličan znak uvek pozitivan

  I

  igrač (plesač): razočaranje

  igračka: nedostatak odmora i razigranosti,

  iks: odgoda na duži period, nepovoljne okolnosti koje prekidaju započeto

  inicijali: osoba koju poznajete; u trouglu: nepoznata osoba

  insekt (pogledaj pod buba): imaćete manje brige

  J

  jabuka: poslovni uspeh

  jadac: manji uspeh u kocki, ispunjenje manje želje

  jahač: brze dobre vesti,

  jaje: napredak; začeće i trudnoća

  jela drvo: uspeh u poslovima povezanim sa umetnošću, što je viša, to je uspeh veći; pored drške – uspeh u zimskim mesecima, pri vrhu – seksualna želja

  K

  kamenje: poteškoće

  kamila: lepe vesti, pouzdani saradnici

  kandža: skriveni neprijatelji

  kapa: sakrivene misli, budite na oprezu

  kapija: odškrinuta – zadovoljstvo, početak sretne budućnosti, zatvorena – potrudite se

  kašika: velikodušnost, pomozite osobi u nevolji

  katanac: otvoren – iznenađenje; zatvoren – bezbrižnost, tvrdoglavost

  kengur: mir i sreća u kući, nešto vezano za događaje od ranije

  kišobran: potreba za skloništem; ako je otvoren – imate zaklon; ako je zatvoren – pomoć od ukućana ili bliskog prijatelja

  kit: poslovni uspeh

  klas (žita): neočekivano lepe novosti, blagostanje kroz naporan rad

  klovn: moguće nevolje, čuvajte se nečijeg glumatanja

  ključ: razrešenje, otvaraju vam se nove mogućnosti, odličan simbol

  knjiga otvorena: očekuje vas lep posao koji ćete obaviti uspešno, može značiti i

  kočije, fijaker: razočaranje

  kometa: neočekivani posetilac

  konj: uvek pozitivan simbol, označava romansu, pouzdano prijateljstvo; u trku – dobre ljubavne vesti

  koraci: dokazivanje u životu

  kosilica: uspešan završetak posla

  koverat: vesti su na putu (obično označava dobre vesti)

  koza: tvrdoglavost

  kralj: neverovatna snaga, moć, uspeh

  krava: drugi će dobiti vašu zasluženu nagradune žalostite se jer će mu slava kratko trajati

  krevet: potreban odmor i smirenje; bolnički – stručna pomoć će rešiti nastali problem

  krčag: značajan dobitak, dobro zdravlje

  krila: vesti (od nepoznate osobe) koje vam mogu pomoći

  krokodil: nevolja, nesreća, hladnoća u odnosima

  krov: promena, noćenje izvan kuće

  krst, križ: potreban je razgovor sa najstarijim u porodici, završetak; krst u prstenu – prekid posla;

  krug: uopšte dobra sreća; prekinut: razočaranje; dupli krug – uspeh u partnerstvu, venčanje

  kruna: zaslužena nagrada

  kruška: komfor, novčani uspeh

  kuća: sigurnost, stabilnost

  kukuljica (kapuljača): uspeh dolazi uz neotkrivanje svojih zamisli i ideja drugima

  kula, zamak: finansijsko blagostanje kroz venčanje; teško stečeno bogatstvo, vaša unutrašnja snaga će biti na velikom ispitu

  kupus: dobićete više novca od očekivanog, ako je na suprot strane gde ste pili kafu – ljubomora i komplikacije na poslu

  kutija: otvorena – poklon; zatvorena – pokušavate sakriti prošlost

  L

  labud: glatko napredovanje

  lampa: blizu drške – novi način zarade novca; blizu dna – bitno je da razmislite šta želite; u dnu šolje – manja rasprava sa partnerom ili bliskom osobom

  dve lampe: uspeh kroz dobro sagledavanje trenutne situacije kao i vaših i partnerovih želja

  lanac: opterećenje, obaveze; vaše ideje će biti primećene sa odobravanjem

  lav: uticajni prijatelji

  ledenjak: oprez je potreban jer su pred vama nevolje koje su veće nego mislite

  leopard: novosti sa puta iz drugog mesta

  leptir: vesti koje nisu u potpunosti tačne, neodgovornost

  lestve: ako pratite pravila sledi unapredenje, napredovanje, povisica;

  lešnik: manji slučajni dobitak

  lice: promena, zabava

  lisica: neiskren prijatelj, lična lukavost

  list: dobitak iz dobrog prijateljstva, pri dnu – stabilnost u narednom periodu

  lonac: pomoć u društvu

  luk: sudbinski susret

  LJ

  ljama: ozbiljnost donosi uspeh i priznanje u društvu

  ljiljan: izdaja

  ljubičica: sreća u ljubavi, predstoje vam strasni užici

  ljudi: neko trača o vama

  M

  mač: ako je okrenut prema gore (drška dole, a oštrica prema rubu šalice) – pobedićete neprijatelje i postići veliki uspeh. Ako je obrnut (oštrica ide prema dnu šolje) – razočaranje i/ili raskid

  mačka: izdaja, zavodnica

  magarac: kreativnost donosi uspeh

  majmun: neko će pokušati da vas prevari

  maska: osoba nije iskrena u namerama

  medalja: nagrada

  medved: blagostanje

  mesec: pun – uspeh i sreća u ljubavi; pun mesec i grupa crnih tačaka – brak iz interesa; ovisno o debljini srpa može da ukaže na periode do 28 dana, četvrt – uspeh za 15 dana

  miš: šteta, više miševa – potrebne su odlučne akcije ili će biti velike materijalne štete

  most: uspećete da se usaglasite sa partnerom; postoji neka prepreka uspehu koja može da se premosti

  motika: naporan posao će vam doneti uspeh

  motor: novosti će vam stići vrlo brzo

  mreža: pazite se zamke; ako ja na levoj strani od mesta gdje je pijena kafa – porodične intrige

  N

  noj: putovanje; bežanje od problema

  nokti: nepravda, nezadovoljstvo, zlovolja

  note: velika sreća

  nož: prekid veze ili partnerstva; uz dršku: ubrzo dolaze vesti o prekidu nečeg bitnog; u dnu šolje: suđenje

  novac: papirna novčanica – muči vas otplata dugova; više papirnih novaca: naći ćete izgubljeni novac ili nešto vredno; kovani – dobitak (bolje je kada ima više novčića)

  NJ

  njiva: dobitak

  njuška: prilika za zaradu

  O

  oblak: planovi vam se neće ostvariti; žuti oblaci od pene na partnerskoj strani – čeznete za partnerskom intimom

  ograda: emotivna zatvorenost

  ogrlica: sreća; prekinuta – prekid ljubavne veze

  oko, oči: oko – posmatraju vas budite oprezni, više očiju – ogovaraju vas, dolaze poteškoće,

  omča, petlja: nepromišljen postupak će izazvati nevolje

  orao: velika promena nabolje

  ormar: ozbiljan problem koji je potrebno rešavati

  osmokraka zvezda: nesrećan slučaj

  osoba blizu drške: posetilac; jasna uspravna figura: crnokosa osoba

  ovca: sreća i radost, prinova na putu

  P

  pacov: predstavlja osobu koja vas može izdati, načiniti vam štetu, krađu

  padobran: izbeći ćete nevolju

  paket: iznenađenje

  palma: uspeh, slava, sreća u ljubavi

  papagaj: skandal na putovanju

  pas: verni prijatelj, pomoć dobronamerne osobe; pri dnu – ne odbijajte pomoći prijatelju

  patka: novac koji očekujete već je na putu

  pauk: ukazuje na sadašnjost, novac će stići vrlo brzo

  paun: u pokretu – bogatstvo, nasledstvo; uokviren – život u luksuzu; blizu kruga – bogatstvo kroz venčanje

  pčela: društveni uspeh, priznanje, dobre vesti

  petougao: intelektualna ravnoteža

  pismo: novosti su na putu, ako ima slova na pismu – vezano je službene dopise

  pištolj: pretnja; loša novost brzo stiže

  planina: velika ambicija; ali i duži put na više dana

  policajac: ponašajte se odgovorno; oprez je potreban

  prase: finansijski dobitak kroz obavljanje nepopularnih poslova

  profil: novi prijatelj

  prozor: otvoren; sreća kroz prijatelje; zatvoren: razočaranje kroz prijatelje

  prsten u dnu šolje: venčanje; u sredini šolje: predlog zajedničkog posla; blizu dna: upoznaćete ljubav svog života, novog prijatelja, dva prstena koji se preklapaju: uspeh zajedničkih planova

  pruga: dugo putovanje

  ptica: lepe vesti

  puška: predstoji svađa sa komšijama; za vojna lica – ozbiljne obaveze na poslu

  put: put jasnih obrisa predstavlja putovanje i ostvarenje željenog; krivudav put: gubite vreme na sporedne stvari; zatvoren put: nađite drugi način ostvarenje cilja

  R

  rak: manje neprijateljstvo; zajedljivost

  reka: duži pu sa noćenjem van kuće

  reptil: manja šteta

  riba: dobra sreća u svim poslovima

  rog: nasledstvo, materijalno bogatstvo

  ruka: prijateljstvo, snaga

  rukavica: veliki izazov

  ruža: popularnost

  S

  santa leda (pogledaj pod ledenjak): opasnost

  sat: ubrzo predstoji važan sastanak

  sedam zvezda: tuga za prošlošću, imate verne prijatelje

  sidro: pri vrhu – uspeh u poslu ili romansa; u sredini šolje: uskoro vam predstoji veridba/venčanje; uspešno preseljenje

  sekira: iskrsnuće vam nevolje koje će brzo proći

  skakavac: vesti od prijatelja koji je na putu, moguć gubitak dokumenata

  skelet: gubitak novca ili tegobe sa zdravljem

  slavina: rešenje problema, promućurnost

  slika: uživanje pod stare dane

  slon: uspeh sa zakašnjenjem, dobra sreća

  slova: obratite pažnju na tačnost pismena vezanih za vas – račune, dokumente

  sova: skandal, greška; u dnu šolje: novčane brige; blizu drške: nevolje u kući

  srce: zadovoljstvo u ljubavi i dobrom prijateljstvu

  stena: problem koji ne možete trenutno da rešite, nađite drugi put/način

  sto (l): stabilnost traži dogovor sa osobama oko vas

  stolica: neočekivani gost, finansijske brige

  strela: loše vesti; uz simbole sreće označava i lepu emotivnu vezu

  stub: promocija, uspeh

  sunce: sreća, uspeh, snaga

  suncobran: nova ljubav

  sveća: pomoć od drugih

  svinja: novac preko opasnog posla

  svetlosmeđa figura: plava osoba

  Š

  šator: kraće putovanje

  šešir: u dnu – suparništvo; lična strana – niste sigurni u osobe oko vas; pri vrhu – cenjeni ste u društvu

  školska tabla: vaši stavovi će biti preispitani

  školjka: dobre vesti

  šolja: sklapanje dobrog posla

  štikla: ženska zavist

  štake: pomoć bliskog prijatelja

  štap: stariji posetilac

  štap za pecanje: zamka koju je lako izbeći, obično vezano za dosadno udvaranje

  T

  tačka: pravilna crna – pobediće vaš stav u raspravi; tri tačke jedna do druge – nema pomirenja, vi ste u pravu; bela tačka usred crne figure – prećutaćete neku istinu; bela tačka u sred crne figure kada se gleda želja – ispuniće vam se želja ali to nije ono što će vas usrećiti.

  tambura (pogledaj pod gitara): sreća u društvu

  tašna/torba: dobra zarada; u dnu šolje: neočekivan izdatak; otvorena torba je bolji predznak

  teleskop: avantura, naći ćete put do ostvarenja želje

  točak: pun – podrška i dobre vesti, polomljen – problem koji traži pažnju

  top: vesti od vojnika ili uniformisanog lica

  trešnja, višnje: sreća u poslu

  trougao: usporavanje započetog posla, vrh na gore: uspeh;

  U

  ud (polni): želja (seksualna); udvaranje od nepoželjne osobe

  udav (zmija): oprez je potreban, loše osobe su se namerile na nešto vaše

  usne: glas od nekoga ko vas je poželio

  V

  vaga: pravda pobeđuje

  vatra: izuzetno privlačite; ne budite brzopleti

  vaza: poklon

  venac: velika slava, uspeh

  veslo: mala briga, neko će vam pomoći da je prevaziđete

  veštica: ženski neprijatelj

  violina: sebičnost

  vlak, voz: spremni ste na promenu ili seljenje, lep susret na dužem putovanju

  voće: napredak, dobitak uspeh, što je veće i krupnije voće to je uspeh i dobitak veći

  vodopad: uspeh, duhovno provetljenje, pri dnu šolje uz svetlo dno – stomačne tegobe

  vrata: uspeh kroz neobičan doživljaj; izbegavajte mračna mesta

  vrijes: neočekivana sreća

  vuk: ljubomora, sebičnost

  vulkan: vaše emocije su van kontrole; razrešenej kroz emotivan izliv

  Z

  zamak: razočaranje, mirenje sa situacijom

  zastava: opasnost ispred vas – pokušajte je zaobići

  zavesa: sakrijte svoju intimu

  zebra: prekomorska avantura, nestalan život

  zec: stidljivost ili brzina

  zgrada: preseljenje

  zmaj: ispunjenje želje, ako ne iskoristite priliku, čeka vas neshvatanje

  zmija: neprijatelj

  zvezda: dobro zdravlje, sreća; petokraka: velika sreća pet zvezda zajedno: uspeh bez zadovoljstva

  zvono: neočekivane novosti, dva zvona – venčanje

  Ž

  žaba: uspeh kroz promenu mesta boravka, stana ili promenu posla

  žena: zadovoljstvo

  žir: uspeh

  žirafa: uspeh sa vlastitim idejama; razmislite pre nego što progovorite

  žena: izobilje, blagostanje; nekoliko žena – problemi sa ogovaranjem (izbegnite takvo društvo);

  Reference:

  [1] https://www.teamuse.com/article_160601.html

  [2] https://www.24online.info/uzbudljiva-istorija-gledanja-u-solju/

  [3] https://cover.style/hr/ana-dumancic-gdje-kako-pronaci-gataru-u-istanbulu-gradu-gdje-je-proricanje-sudbine-gotovo-vaznije-od-sportskih-kladionica/

  [4] https://occult-world.com/tasseography/

  Advertisement