Budućnost – značenje sna i simbolizam

Ako sanjate budućnost, to znači da ćete izgubiti kontrolu nad vlastitim životom. Svesni ste brojnih zadataka koje morate da završite, a kada sanjate budućnost to predstavlja projekciju događaja onako kako ih vi trenutno zamišljate. Druga mogućnost je da će vam se desiti neka neočekivana promena u životu. Tumačenje zavisi od konteksta u kome se san odvija, te detalja i osećaja koji ga prate. Tokom ovakvih snova se možete osećati zadovoljno, optimistično, srećno, a ređe tužno ili zabrinuto.

Sanjati lepu budućnost
Kada sanjate lepu budućnost to znači da ćete konačno ući u mirnu fazu svog života. Problemi koji su vas do sada mučili će početi da se rešavaju, pa ćete moći da se opustite. Bićete srećni što su ljudi koje volite zdravi i to će vam predstavljati veće zadovoljstvo od bilo čega materijalnog. Nastojte da zadržite vedar duh jer samo tako možete da iz svake bitke izađete kao pobednik. Takođe je vrlo važno da verujete u sebe i svoje mogućnosti.

Sanjati ružnu budućnost
Ovakvi snovi su posledica briga koje osećate na javi. Ako ste nedavno prolazili kroz teške trenutke, to ste preneli i u snove. Moraćete da opušteniji idete na spavanje, kako vas crne misli ne bi progonile i u snu. Pokušajte da razmišljate o pozitivnim stvarima i da na kraju svakog dana pomislite kako ste uradili nešto dobro za sebe ili za druge, pa makar to bila i najbanalnija sitnica.

Sanjati da ste ostali sami u budućnosti
Ukoliko sanjate da ste ostali sami u budućnosti, moguće je da se podsvesno plašite da će vam se to dogoditi i u stvarnosti. Ovakvi snovi ukazuju na bojazan da će vas ostaviti partner, prijatelji ili članovi porodice. Moguće je da ste učinili ili kazali nešto što je uznemirilo ili rastužilo neke od njih, te ste došli do zaključka da morate da promenite svoje ponašanje jer vas više niko neće tolerisati.

Sanjati da pravite planove za budućnost
Ukoliko u snu vi pravite planove za budućnost to znači da ćete čuti lepe vesti od starog prijatelja. Reč o osobi koja već duže vreme ne živi u vašem gradu, a koja će vam ispričati sve lepo što mu/joj se dogodilo dok niste bili u kontaktu. Možda vas pozove u posetu i time vas mnogo obraduje. Biće to uzbudljivo putovanje o kome ste dugo maštali. Oni hrabriji, možda odluče da se tamo trajno presele.

Sanjati da drugi prave planove za budućnost
Ako sanjate da vam drugi prave planove za budućnost to implicira da osećate pritisak jer ste direktno odgovorni za druge ljude. Ovakve snove načešće sanjaju roditelji, učitelji ili dobri poslodavci, jer se smatraju odgovornim za sudbinu dece ili svojih radnika i njihovih porodica.

Sanjati da predviđate budućnost
Kada u snu vi nekome predviđate budućnost to je upozorenje da bi vam se uskoro moglo desiti nešto neugodno. Ovakvi snovi vam mogu ukazati na pogrešan izbor i pomoći vam da donesete bolju odluku. Razmislite šta vam snovi govore i delujte pre nego što bude kasno.

Sanjati da vama predviđaju budućnost
Ukoliko vam u snu drugi predviđaju budućnost to znači da ste na dobrom putu da ostvarite ono o čemu dugo maštate. Moguće je da ćete dobiti dobru ponudu za posao ili ćete odlučiti da pokrenete vlastiti biznis. Svoje veštine ćete usavršavati na različite načine i nećete se plašiti da za savet i pomoć zamolite one koji imaju mnogo više životnog iskustva od vas.

Sanjati da pokušavate da promenite budućnost
Ako u snu nastojite da herojskim činom pokušavate da promenite budućnost, to ukazuje na strah od neizvesnosti. Verovatno ste upali u rutinu i ne znate kako da iz nje izađete. Sa druge strane, vaš strah može da se odnosi i na budućnost celog čovečanstva. Treća mogućnost jeste da je san utemeljen na vašim uverenjima da se sve dešava sa razlogom i da se neke stvari ne mogu kontrolisati niti promeniti.

Sanjati budućeg supruga/u
Ukoliko osobe koje nisu u vezi ili braku sanjaju budućeg supruga ili suprugu to je dobar znak jer biste u bliskoj budućnosti mogli upoznati ženu ili muškarca koji će vam se jako dopasti. Ako ste izgubili nadu da je tako nešto moguće, grdno ste se prevarili. Sreća je tu „iza ćoška“ samo morate imati strpljenja i hrabrosti kako biste je „ugrabili“.

Sanjati buduću decu
Ovakve snove sanjaju podjednako često i mlađi muškarci i mlađe žene. Neretko se sanja kada se planira porodica, a ako to nije slučaj, moguće je da je san posledica nekih očekivanja koja se nisu ispunila. Verovatno ste se nadali da ćete ostvariti neke ciljeve, ali su vas realne okolnosti sprečile u tome. Zato je ovaj san direktna posledica žaljenja zbog neostvarenih želja.

Sanjati budući dom
Ukoliko sanjate da ste se preselili na mesto koje zovete svojim domom, bez obzira da li je reč o kući ili stanu, moguće je da se ne osećate lepo tu gde sada živite. Možda biste želeli nešto da promenite ili da se odselite negde drugo. Takve želje nisu neostvarive ako imate plan, volju i motivaciju. Radite na tome da svoj život uredite onako kako vi želite. Poslušajte svačiji savet, ali tako krupne odluke ipak donesite sami.

Sanjati budući posao
Ovakvi snovi imaju višestruko značenje. Prvo i najjednostavnije je da tražite posao ili planirate da promenite postojeći posao, pa ste to sa jave preneli na san. Druga mogućnost jeste da niste zadovoljni trenutnim emotivnim partnerom i vašom vezom ili brakom. Moguće je da san ukazuje na vašu želju da iskusite pravu ljubav, što trenutno nije slučaj.

Sanjati da razmišljate o budućnosti
Ako ste u snu razmišljali o budućnosti tu nema ništa čudno, jer svako od nas u toku dana barem nekoliko puta pomisli o tome kako će nam život izgledati kroz neko vreme. Možda vam se čini da o tome niste mislili, ali podsvest radi i kada nam je mozak „isključen“.

Sanjati da sa partnerom tj. partnerkom pričate o budućnosti
Ukoliko ste u snu razgovarali sa voljenom osobom o budućnosti to znači da vas trenutno nešto brine u vezi vašeg odnosa. Moguće je da neke stvari nisu sasvim razjašnjene ili da su ostale nedorečene. Najbolje bi bilo da budete potpuno iskreni jedno prema drugome, jer će tajne kad tad da isplivaju na površinu i zapre vašoj vezi tj. braku.

Sanjati da sa bivšim partnerom tj. partnerkom pričate o budućnosti
Ovakav san obično znači da ga/je još uvek niste preboleli ili da vas je neko na javi podsetio na njega tj. nju. Ovo ne treba da vas plaši, zato što ste svesni da budućnost sa njim tj. njom nije moguća. Vreme je da krenete dalje, u svakom smislu tih reči.

Sanjati da sa roditeljima pričate o budućnosti
Kada sanjate da sa roditeljima razgovarate o budućnosti to implicira da vam je potrebna pomoć i podrška u vezi sa nekom odlukom ili potezom. Verovatno je reč o vrlo ozbiljnoj stvari i zato vam je važno da iza vas stoji nekog ko vas razume i voli. Dovoljno ste stari da možete i sami da donosite odluke i zato bi trebalo da budete malo više samostalni.

Sanjati da sa prijateljima pričate o budućnosti
Ako ste sanjali da sa prijateljima pričate o budućnosti moguće je da ćete u narednom periodu odlučiti da zajedno negde otputujete. To može da bude kraći izlet u neki drugi grad ili zemlju ili, pak, pravi godišnji odmor. U svakom slučaju, to će vam pomoći da napunite baterije kako biste se lakše suočili s izazovima koji su pred vama.

Sanjati da sa kolegom tj. koleginicom pričate o budućnosti
Razgovarati sa kolegom tj. koleginicom o budućnosti u snu može da bude znak da mu/joj zavidite na nekim uspesima, ali vas je sramota da to i sebi i njemu/njoj priznate. Verovatno mislite da ste vi više od njega tj. nje zaslužili da napredujete. Možda ste u pravu, ali trujući se ljubomorom nećete nigde stići. Poslužite se njegovim tj. njenim taktikama, jer vidite da donose rezultate.

Sanjati da sa poznanikom tj. poznanicom pričate o budućnosti
Ukoliko ste u snu pričali sa nekim od vaših poznanika o budućnosti to je jasno upozorenje da na javi pazite kome se poveravate. O svojim tajnama, strahovima i planovima treba da pričate isključivo sa ljudima koji su vam odani, tj. koji vas nikad do sada nisu izdali. Budite oprezni jer u vašem okruženju postoji osoba koja je spremna da zarad ličnih interesa zloupotrebi vaše poverenje.

Sanjati da sa šefom tj. šeficom pričate o budućnosti
Ako ste sanjali da sa šefom tj. šeficom pričate o budućnosti moguće je da ćete napredovati. Verovatno će nadređeni napokon prepoznati vaš trud, rad i zalaganje i da će odlučiti da vas za to adekvatno nagrade. Možda nagrada neće biti onakva kakvu ste očekivali, ali će svakako biti motivacija da se potrudite da budete još bolji.

Tumačenje ovakvih snova može da se razlikuje i u zavisnosti od toga kakve su vas emocije pohodile dok ste u snu razmišljali li pričali o budućnosti.

Sanjati da se plašite budućnosti
Ukoliko ste sanjali da vas budućnost plaši to implicira da morate da poradite na samopouzdanju. Duboko ukorenjeni kompleksi vas sprečavaju da idete napred. Ako biste poradili na sebi i počeli više da volite sebe, sve bi krenulo u nekom drugom smeru. Sve dok se to ne dogodi, ono što ste zamislili neće moći da se realizuje.

Sanjati da ste uzbuđeni zbog budućnosti
Kada sanjate da ste uzbuđeni zbog budućnosti to ima vrlo pozitivno značenje. Naime, ovakvi snovi najavljuju veće izazove koji će da iznedre dobre rezultate. U narednom periodu možete očekivati da će vam se dogoditi neke promene i neke vrlo lepe stvari. Za vrlo kratko vreme, vaš život će se okrenuti naglavačke, ali ćete zaista biti srećni i uzbuđeni zbog toga.

Sanjati da ste srećni kada razmišljate o budućnosti
Ako ste sanjali da ste srećni kada razmišljate o budućnosti to simbolizuje harmoniju koju ćete u bližoj budućnosti da uspostavite. Neke kockice će napokon da legnu na svoje mesto, pa ćete moći da se odmorite i opustite.

Značenje može da bude i mnogo jednostavnije. Ako ste razmišljali o vlastitoj ili tuđoj budućnosti neke dileme su se sa jave prenele na san. Isto važi i ako ste nedavno gledali film ili čitali knjigu ili novinski članak na tu temu.

Definicija budućnosti

Budućnost je deo vremenske linije koji tek treba da se dogodi, odnosno mesto u prostoru i vremenu gde se nalaze svi događaji koji se još nisu desili. U ovom smislu, budućnost je suprotna prošlosti (nizu događaja koji su se već dogodili) i sadašnjosti (pojave koje se dešavaju sada).