Kopati u snu – šta znači sanjati kopanje?

Kopati nešto u snovima obično simbolizuje pretnju da će vaša tajna, tj. greh iz prošlosti izaći na videlo. Osim toga, može da simboliše neku nevolju, dok je svaki fizički rad, a posebno kopanje znak umora. Ipak, tumačenje može da zavisi od konteksta u kome se san odvijao, kao i od detalja koji su ga pratili.

Sanjati da kopate jamu
Ako ste sanjali da kopate jamu to ukazuje na činjenicu da ste spremni da nađete rešenje za sve svoje probleme, te da želite da realizujete planove. Ukoliko je jama koju kopate velika, to implicira da ćete pronaći način da popravite kvalitet svog života ili da uspostavite duhovni mir za kojim žudite.

Ukoliko ste jamu kopali lopatom to ukazuje na potrebu da promenite nešto u svom životu. Ako se san posmatra u ovom kontekstu, ta promena mora da bude velika. Moguće je da ćete dati otkaz, napustiti fakultet ili da ćete promeniti mesto boravka. Kao i svaki, i ovaj početak će biti težak i stresan, ali ćete se s vremenom navići na novonastalu situaciju i nećete se pokajati zbog odluka koje ste doneli.

Međutim, ako ste jamu kopali golim rukama to je pokazatelj da ćete se rešiti negativnih emocija ili da će vam se poboljšati zdravstveno stanje. Ovo može i da se prenese na nekog ko vam je blizak, moguće je da će ozdraviti osoba koju mnogo volite i za koju ste dosta brinuli u poslednje vreme.

San u kome kopate zemlju plugom, tj. izoravate zemlju ovom poljoprivrednom alatkom, to implicira da želite samostalno da odlučujete o svojoj budućnosti. Ukoliko plug vuče konj, vo ili neka druga životinja, dok vi samo upravljate to je znak da ćete umeti da se snađete u nekoj komplikovanoj situaciji.

Tumačenje može da zavisi i od toga kakva je bila zemlja koju ste kopali, u smislu da li je taj posao bio težak i zahtevan ili ste uživali radeći ga. Ukoliko u snu kopate zemlju vlažnu od kiše to je znak mogućih promena. Ako ste u snu kopali suvu zemlju to implicira da vam je teško da se prilagodite nekoj novoj situaciji u kojoj ste se našli.

San u kome rukama kopate blato je je znak da vam nedostaje vere, samopuzdanja ili energije da nešto privedete kraju. Kada biste se samo malo više posvetili duhovnoj nadogradnji i rešili se kompleksa koji vas dugo muče, sigurno biste bili mnogo uspešniji, kako u privatnom tako i u profesionalnom životu.

Sanjati da kopate bunar
Ako ste sanjali da ručno kopate bunar, bez pomoći građevinskih mašina ili savremenih alata to je opomena da ćete pretrpeti štetu. Moguće je da nećete obraćati pažnju na to kome se poveravate, te ćete neke najintimnije tajne kazati ljudima koji ne umeju da „drže jezik za zubima“, pa će se ono što ste krili biti razotkriveno. Okolina će vas osuditi jer ste glumili da ste moralni i pošteni, a zapravo to nije istina. Za ovu situaciju ne možete da krivite nikog drugog osim sebe. Vi ste krivi što niste pazili kome se poveravate, neka vam ovo bude lekcija za ubuduće.

Sanjati kako neko ručno kopa bunar obično ukazuje na to da će neko na javi pokušati da vas prevari. Zato je važno da vodite računa o tome sa kime dogovarate poslovnu saradnju, a posebno o tome kakve ugovore potpisujete. Pre nego što potpišete bilo kakav dokument trebali biste da pročitate i da shvatite svaku stavku koja se u njemu nalazi. Ne libite se da pitate, analizirate i tražite odgovore na neke nejasnoće. Samo tako možete biti koliko-toliko sigurni da vas zbog današnjih odluka sutra neće zaboleti glava.

Sanjati da kopate kanal (jarak, rov)
Ovakav san simbolizuje ljubavne jade. Verovatno će vas mučiti osećaj da vašem partneru tj. partnerki smeta svaki vaš potez, reč koju mu/joj uputite pa čak i samo vaše prisustvo. Bićete sigurni da vam nešto prećutkuje, pa ćete se potruditi da saznate to što vas zanima. Možda će vam nakon toga sve biti mnogo jasnije – od toga zašto se on/ona tako ponaša, do toga da li vaša veza uopšte ima budućnost.

Sanjati kako neko drugi kopa kanal je upozorenje na probleme prouzrokovane nepažnjom. Pored sebe imate osobu koje će pokušati da vas iskoristi kako bi ostvarila neke svoje ciljeve. Pri tome se neće ustručavati da vama naškodi kako bi uspela u tome. Zato je važno da svoje tajne, ideje i strahove ne pričate ljudima za koje niste sigurni da su vam dobri prijatelji. Izbegavajte da se poveravate onima koje ste nedavno upoznali i brzo se zbližili.

Sanjati da kopate grob
Ukoliko ste sanjali da kopate grob lopatom to ukazuje na tajnu ljubav. Verovatno ste zaljubljeni u nekoga ko ne želi da se za vašu vezu sazna. Na početku su i vama takvi uslovi odgovarali, međutim kada ste shvatili koliko su vaše emocije snažne, počeli ste da se nadate da ćete sa tom osobom jednog dana prošetati gradom uzdignute glave.  Možda bi bilo najbolje kada biste sa voljenom osobom iskreno i otvoreno popričali o tome kako se osećate. Ako vam želje nisu iste, to je znak da je došao kraj vašoj ljubavi.

San u kome grob kopate golim rukama pokazuje da želite da poradite na svom samopouzdanju. Shvatili ste da ste previše „potonuli“ u letargiju, depresiju i anksioznost, te da prečesto sami sebi tražite mane. To što ste sami uočili da imate problem, već je dobar prvi korak da se pozabavite sami sobom. Sa većim samopouzdanjem doći će uspesi u vašem privatnom, ali i poslovnom životu.

Ako u snu vidite kako neko drugi lopatom kopa grob to znači da želite da se osamostalite. Osećate da ste dovoljno zreli da preuzmete kontrolu nad svojim životom. Verovatno vam je dosadilo da se nekome pravdate za svoje postupke i da tražite dozvolu za sve što želite da uradite. Dosta vam je „zlatnog kaveza“ i učinićete sve da iz njega „izletite“. Međutim, kad jednom krenete da rešavate taj problem, morate da budete svesni da će drugi na sve načine pokušavati da vas ubede da niste spremni za tako nešto. Njihove emotivne ucene će biti vrlo uverljive, pa će vam trebati mnogo snage da im se oduprete.

Kada u snu vidite kako neko rukama kopa grob to implicira da žalite za propuštenim prilikama. Sigurno se sada kajete što ste odbili neke ljude, poslove ili ponude za koje sada verujete da su bili tj. bile dobre. Ipak, ne biste trebali da živite u prošlosti, nego da već sada tražite način da dobijete ono što želite. Postoji još gradova koje niste videli, planina na koje se niste popeli i reka i mora u kojima niste plivali. Zato, umesto da žalite za prošlošću, počnite da razmišljate o budućnosti!

Sanjati da kopate zlato
Ukoliko u snu kopate zlato to simboliše uzaludne nade. Moguće je da posao kome ste posvetili mnogo vremena i truda, neće donosti rezultate koje ste očekivali. Verovatno nastojite da stvari sagledate realno i nikako ne možete da zamislite da će to da s vremenom urodi plodom. To ipak ne znači da treba da odustanete od svega. Neka vam ovo bude važna lekcija za ubuduće. Vaše vreme tek dolazi i bitno je da uvek verujete u sebe i ono što radite, ali i da znate kada treba da stanete i odustanete od nečega što ne daje rezultate.

San u kome ste uspeli da iskopate zlato simboliše nesreću i „ukleto nasledstvo“. Vi ste osoba koj uživa u materijanim stvarima i duhovnost za vas ne predstavlja bitan faktor u životu. Zato su novac i bogatstvo vaši jedini idealni. Uvek ste u društvu onih koji to poseduju, ali među njima ima i onih za koje s vremena na vreme posumnjate da su sa vama samo zato što imate novac.

Drugo značenje snova s ovakim motivom jeste da ćete dobiti nasledstvo kome se niste nadali. Možda će vam dalji rođak sa kojim niste bili u kontaktu ostaviti svoje imanje ili novac. Uprkos tome, nikad vam njegovo nasledstvo neće doneti sreću i blagostanje kojima ste se nadali.

Sanjati da neko drugi kopa zlato je znak da osećate ljubomoru ili zavist prema nekome iz bližeg okruženja. Moguće je da je reč o osobi koja je uspela da postigne ono o čemu ste vi maštali. Verovatno mu/joj zavidite na poslu, količini novca koji poseduje, pa čak i na odnosu kakav ima sa partnerom ili prijateljima. Umesto da gajite tako negativne osećaje, bolje bi bilo da se zapitate šta biste vi trebali da uradite kako bi i vaš život sutra bio bolji, lepši i kvalitetniji.

Ako u vašem snu neko uspe da pronađe tj. iskopa zlato to implicira da ne možete da sakrijete loše emocije koje osećate prema nekome. U vašem društvu postoji neko koga, blago rečeno, ne podnosite. Ne želite da mu/joj to kažete jer bi to narušilo harmoniju među bliskim prijateljima, ali više ne znate ni kako da sakrijete da vam se ne dopada. Možda bi bilo najbolje kada biste iskreno i otvoreno razgovarali sa njim tj. sa njom i kazali sve što vam je na duši.

Značenje može da bude i mnogo jednostavnije. Ako ste nedavno nešto kopali, čitali o tome ili videli na televiziji, to je ostavilo snažan utisak na vas. Isto važi i ako ste o tome nedavno razgovarali sa nekim.

Definicija pojma kopati

Kopati znači uklanjati slojeve nekog materijala i na taj način praviti udubljenje. Sinonimi su prekopavati, dubiti, riti, iskopavati, rovati, jamariti i sl.