Ris u snovima – tumačenje i simbolika

Ris je, posle lava i tigra, najčešće zastupljen motiv divljih mačaka u snovima. Tumačenje ovakvih snova zavisi od konteksta u kome su se odvijali, kao i od detalja koji su ih pratili.

Sanjati risa u prirodi
Ako ste u snu videli risa u prirodi to implicira da nećete morati da izađete iz svoje zone komfora da biste ostvarili neki cilj ili rešili problem. Moguće je da ste u nekom momentu pomislili da su promene neminovne i to vas je uplašilo, međutim, stvari će da se reše na mnogo jednostavniji način nego što očekujete.

Sanjati risa u kavezu
Ris u kavezu u snovima može da bude znak da vam nedostaje slobode. Možda ste bavite poslom koji vas ne ispunjava i ne usrećuje. Sa druge strane, moguće je da ste u vezi sa posesivnom osobom i da vas njegovo tj. njeno ponašanje guši i opterećuje. Samo vi možete da rešite taj problem ukoliko ste spremni na radikalnu promenu.

Sanjati risa u svom domu ili dvorištu
Ukoliko ste u snu videli risa u svom domu ili dvorištu to implicira da na javi neko nije iskren prema vama. Moguće je da vas bliska osoba laže kako bi vas zaštitila, a možda vam neko ne govori istinu jer želi da vas iskoristi kako bi ostvario/la svoje ciljeve, te vama naneo štetu. U svakom slučaju, budite na oprezu.

Sanjati mirnog risa
Kada u snu vidite mirnog risa to znači da će u vašem životu uskoro nastupiti zatišje. Verovatno ste se do sada suočavali sa velikom količinom stresa zato što ste morali da se borite sa raznim izazovima. Dobra je vest što će stvari uskoro da počnu da se menjaju na bolje, pa ćete moći da odahnete i da se odmorite.

Sanjati agresivnog risa
Ako je ris iz vašeg sna bio agresivan to implicira da ćete morati više da se borite za sebe. Ulažete mnogo truda u nešto, međutim, rezultati izostaju. Ukoliko mislite da zaslužujete više ne možete da sedite skrštenih ruku i čekate da se stvari promene same od sebe. Ako budete proaktivni možda ćete i uspeti da dobijete ono što želite.

Sanjati čopor risova
Videti u snu čopor risova ukazuje na to da bi neke vaše odluke ili potezi mogli izazvati polemike među ljudima koji vas okružuju, ali i onima koji vas uopšte ne poznaju. Čućete razne neistine o sebi, ali ne treba da se osvrćete na to ili da vas muči zato što osobe koje vas vole dobro znaju da ništa od toga nije tačno.

Sanjati risa sa mladuncima
Ris sa mladuncima u snovima može da simbolizuje prinovu u porodici. Moguće je da će neko od rođaka ili bliskih prijatelja dobiti dete. Ova vest će vas obradovati, a verovatno ćete zajedno proslaviti taj radosni događaj.

Sanjati da ste vi ris
Ako ste sanjali da ste vi ris to implicira da je vreme da prošlost ostavite iza sebe kako biste sačuvali svoje mentalno, pa time i fizičko zdravlje. Frustrirani ste i besni kada razmišljate o nekom događaju i stalno se na njega vraćate. Morate da prestanete sami sebe da mučite, zato što na ono što se dogodilo nikako niste mogli i ne možete da utičete.

Sanjati povređenog ili ranjenog risa
Kada sanjate povređenog ili ranjenog risa to znači da ćete se naći na meti nečije frustracije. Verovatno ćete ni krivi ni dužni trpeti tenzije i galamu. Najgore što u takvoj situaiciji možete da uradite jeste da se svađate. Umesto toga, sačekajte da kaže šta ima, a potom mu/joj objasnite zašto vi niste adresa na koju bi trebalo da se obrati.

Sanjati da pomažete povređenom ili ranjenom risu
Pomagati ranjenom ili povređenom risu u snu ukazuje na to da ne treba da se uplićete u tuđe konflikte, čak ni ukoliko se radi o ljudima sa kojima ste veoma bliski. Nećete moći da im pomognete, a mogli biste „izvući deblji kraj“.

Sanjati da ste pustili risa iz kaveza
Pustiti risa iz kaveza u snu znači da pokušavate manipulacijom da ostvarite svoj cilj. U tome ne vidite ništa loše, nego to doživljavate kao prečicu do onoga što želite. Ipak, to bi vam se u nekom trenutku moglo obiti o glavu. Zato je bolje da pokušate da pronađete drugi način.

Sanjati da hranite risa
Hraniti risa u snu ukazuje na to da treba da pazite kome se poveravate. O svojim tajnama, planovima i strahovima pričajte isključivo sa ljudima sa kojima ste bliski duže vreme. U vašem okruženju postoji neko ko se neće libiti da zloupotrebi vaše poverenje ukoliko će mu/joj to pomoći da ostvari svoje interese.

Sanjati da drugi hrane risa
San u kome vidite kako neko hrani risa znači da ne bi trebalo da tračate poslodavca pred kolegama ili nepoznatim ljudima. Ako mu nešto zamerate kažite mu/joj to u lice. Međutim, ukoliko vam je lakše da se samo nekome izjadate, odaberite ljude koji to što su čuli sigurno neće širiti dalje.

Sanjati da mazite risa
Maziti risa u snu ukazuje na to da biste se mogli razočarati u osobu koju duže vreme idealizujete. Verovatno mislite da on tj. ona nema mana, međutim, jedna situacija će vas naterati da otvorite oči. Shvatićete da on tj. ona nije ono što vi mislite, pa ćete se distancirati od njega tj. nje.

Sanjati drugi maze risa
Ako ste sanjali da neko mazi risa to znači da ćete uzalud upozoravati blisku osobu na moguće posledice nekih njegovih odluka ili postupaka. Neće imati nameru da vas posluša, nego će ovog puta lekciju naučiti iz svojih grešaka.

Sanjati da jašete risa
Jahati risa u snu ukazuje na to da biste mogli biti pogrešno shvaćeni. Moguće je da će neko vašu stidljivost ili povučenost doživeti kao aroganciju. Kada sa tom osobom uđete u dublju komunikaciju i kada se malo bolje upoznate, priznaće vam da nije imao/la lepo mišljenje o vama.

Sanjati da drugi jašu risa
Videti u snu kako neko jaše risa znači da se nekome dopadate, ali se plaši da vam to prizna. Naime, verovatno vam nije jasno zašto se neka osoba ponaša loše prema vama. Međutim, postoji mogućnost da je to način da sakrije svoje prave emocije. Možda vam takvo ponašanje deluje detinjasto, ali on tj. ona sigurno ne ume drugačije.

Sanjati da vodite risa na povodcu
Ovakav san ukazuje na to da biste pokušavajući da se dopadnete drugima mogli da izgubite vlastiti identitet. Tada ćete shvatiti da se svima više sviđate nego sami sebi.

Sanjati da drugi vode risa na povodcu
Kada sanjate da neko vodi risa na povodcu to implicira da ne treba da komentarišete tuđe postupke ukoliko ne znate šta ga/je na to navelo. Najlakše je reći „ja to nikad ne bih uradio/la“. Međutim, život je prilično nepredvidiv, pa nikad ne znamo na šta nas u nekom trenutku može naterati.

Sanjati da vas ris juri
Ukoliko ste sanjali da vas ris juri to implicira da se plašite da problem koji vas neko vreme muči nikad nećete moći da rešite. Naišli ste na zid koji trenutno niste u stanju da preskočite. Ne smete da padate u očaj, nego da pokušate da tu situaciju sagledate iz nekog drugog ugla. Osim toga, ne bi bilo loše da o svojoj brizi razgovarate sa nekim kome verujete.

Sanjati da ris juri nekog drugog
San u kome vidite kako ris juri nekoga znači da se draga osoba suočava sa krizom, a vi o tome ne znate ništa zato što ste potpuno fokusirani na svoje probleme. Nemojte da zanemarujete bližnje, naročito zato što su oni bili uz vas u trenucima kada vam je bilo najteže.

Sanjati da vas je ris napao
Kada sanjate da vas je ris napao to implicira da ste odabrali da živite u zabludi. Možda mislite da će neko ili nešto da se promeni zbog vas, međutim, sve više ste svesni da se to neće dogoditi. Samo vi možete da promenite svoj život, da pronađete način da budete srećniji. To će iziskivati radikalne i bolne odluke, ali je i to bolje od života koji trenutno živite.

Sanjati da je ris napao nekog drugog
Ukoliko ste u snu videli kako je ris nekog napao to znači da nešto krijete od člana porodice ili prijatelja tj. prijateljice. Možda ste saznali informaciju koja bi mogla da ga/je povredi i ne znate kako da mu/joj to kažete. Trebalo bi da imate na umu da će mnogo više da ga/je zaboli ukoliko istinu čuje od nekog drugog, a ne od vas.

Sanjati da lovite risa
Loviti risa u snu znači da je pred vama vrlo izazovan period. Suočićete se sa brojnim problemima i preprekama i moraćete mnogo da radite kako biste to prevazišli. Važno je da se naoružate strpljenjem i da budete istrajni. Ne smete ni da zaboravite da imate na koga da se oslonite ukoliko vam bude bila potrebna pomoć ili savet.

Sanjati da ste ubili risa
Ubiti risa u snu ukazuje na to da ste zbunjeni situacijom u kojoj se trenutno nalazite. Reč je o nečemu sa čime se ranije nikad niste susreli. Mislite da morate da reagujete hitno, međutim, ne treba da tu stvar „lomite preko kolena“. Dajte sebi vremena da razmislite o narednoj odluci ili potezu.

Sanjati mrtvog risa
Mrtav ris u snovima je znak da ćete rešiti problem koji vas muči. Druga mogućnost jeste napredak u profesionalnom smislu ili uspeh u privatnom životu. Mnoge stvari bi vrlo brzo mogle „leći na svoje mesto“. Zato ne gubite nadu da će trud i rad koji ste u nešto uložili doneti dobre rezultate.

Značenje može da bude i mnogo jednostavnije. Ako ste nedavno videli risa u zoološkom vrtu ili na televiziji to je ostavilo snažan utisak na vas.

Definicija risa

Ris (lat. Lynx) je rod životinja iz porodice mačaka. Ovaj rod čine kanadski ris, obični ris, iberijski ris i riđi ris.