Sanjati jogu – značenje i simbolika

Joga je od kraja dvadesetog veka vrlo često zastupljen motiv u snovima, zato što je ovaj vid fizičke aktivnosti postao prilično popularan. Snove sa motivom joge češće sanjaju žene nego muškarci, ipak, njihovo značenje može da se razlikuje u zavisnosti od konteksta u kome su se odvijali i detalja koji su ih pratili.

Sanjati da čitate o jogi
Čitati o jogi u snu znači da biste u bliskoj budućnosti mogli napokon odlučiti da promenite nezdrave životne navike. Možda ćete se rešiti poroka ili onoga što narušava kvalitet vašeg života. Promena režima ishrane i više fizičkih aktivnosti će se pozitivno odraziti na vaš duh i telo.

Sanjati da gledate TV prilog o jogi
Gledati TV prilog, emisiju ili dokumentarni film o jogi u snu ukazuje na to da bi trebalo da poslušate dobronamerne savete koje ste dobili od bliskih ljudi. Razmislite dobro o tome što vam govore, jer u njihovim rečima zaista ima mnogo istine.

Sanjati da pišete o jogi
Pisati o jogi u snu znači da će vas bliska osoba zamoliti za savet u vezi sa nečim što ga/je muči. S obzirom na to da se do sada niste našli u takvoj situaciji, trebaće vam neko vreme da razmislite šta da mu/joj kažete. Najbolje bi bilo da budete sasvim iskreni i da mu/joj kažete šta biste vi uradili na njegovom tj. njenom mestu.

Sanjati da ste krenuli na jogu
Ako ste sanjali da ste krenuli na jogu to je dobar znak. Ovakvi snovi najavljuju pozitivne promene u vašem životu. Najpre vi morate da promenite način razmišljanja, da shvatite šta želite, a šta ne. Kada jednom shvatite šta vam je cilj, napravite plan i krenete u realizaciju, sve će kockice početi da se slažu onako kako vama odgovara.

Sanjati da trenirate jogu u prirodi
Trenirati jogu u prirodi u snu ukazuje na to da ste lenji. U poslednje vreme vas mrzi čak i da ustanete iz kreveta, a kamoli da se posvetite nekom poslu. Možda ste samo umorni, međutim, ako ta faza traje duže vreme, san je znak za uzbunu.

Sanjati da nekoga podučavate jogu
Kada sanjate da vi nekoga podučavate jogi to implicira da ćete zahvajujući svom znanju, umeću i iskustvu steći ugled u zajednici, tj. društvu u kome živite. Ipak, to ne znači da imate prava da budete arogantni i bahati. Gordost vam samo može naneti štetu, pa se potrudite da nikad ne pređete tu zamišljenu liniju.

Sanjati da ste odustali od joge
Ukoliko u stvarnom životu idete na jogu, a u snu ste odustali od nje to simbolizuje kreativnu blokadu. Problem koji vas duže vreme muči ćete uspeti da rešite samo ukoliko ga sagledate iz drugog ugla. Po prirodi ste inovativna osoba, međutim, došlo je do nekog zasićenja, pa ne bi bilo loše da napravite pauzu i „napunite baterije“ da biste se lakše suočili s izazovom koji je pred vama.

Sanjati da vas neko nagovara da krenete na jogu
Ako ste sanjali da vas neko nagovara da krenete na jogu to implicira da ćete imati posla s osobom koja je sklona da drugima deli savete, ali svoj život nikako ne može da dovede u red. Nemojte da se svađate sa njim tj. njom, nego poslušajte šta ima da vam kaže, a vi postupite onako kako mislite da je ispravno.

Sanjati da nekoga nagovarate da krenete na jogu
Nagovarati drugoga da krene na jogu u snu znači da ste skloni da ljudima namećete svoje mišljenje i stavove. Bez obzira na to što se tako odnosite prema bliskim osobama, morate da znate da nemate prava na to. Savete delite samo onda kada ih neko od vas traži. U svakom drugom slučaju se to smatra direktnim zadiranjem u tuđu privatnost.

Sanjati da vas neko tera da idete na jogu
Kada sanjate da vas neko tera da idete na jogu to implicira da bi trebalo da povedete više računa o svom zdravlju. Nemojte da zanemarujete simptome koje osećate ili, još gore, da dijagnozu i lekove tražite na internetu ili u časopisima. Zakažite pregled kod osobe koja se godinama školovala kako bi mogla da vam pomogne.

Sanjati da nekoga terate da ide na jogu
Terati drugu osobu da ide na jogu u snu ukazuje na to da ste zabrinuti za partnera tj. partnerku ili člana porodice. Verovatno vam se duže vreme žali na neke zdravstvene probleme, a ne radi ništa kako bi se bilo šta promenilo na bolje. Dođe vam da mu/joj vi zakažete pregled kod lekara, ali ste svesni da bi ga/je takav potez uvredio ili iznervirao, pa brzo odustajete od te ideje.

Sanjati da ste izbačeni sa treninga joge
Ukoliko ste sanjali da ste izbačeni sa treninga joge to simbolizuje manjak strpljenja. Često grešite u onome čime se bavite, ali ne zato što nemate dovoljno znanja, veštine ili iskustva, nego zbog toga što ste brzopleti. Pokušajte da potisnete tu osobinu, pa ćete biti mnogo uspešniji.

Sanjati da ste nekoga izbacili sa treninga joge
Ako ste sanjali da ste nekoga izbacili sa joge to implicira da će vaša tolerancija biti na testu. Verovatno duže vreme trpite tuđe izlive besa i nervoze. Trudite se da ga/je razumete, međutim, to vam sve teže polazi za rukom. Pokušajte da se na neko vreme distancirate od njega, pre nego što mu/joj sve „saspete u lice“.

Tumačenje može da se razlikuje i u zavisnosti od toga sa kim ste trenirali jogu.

Sanjati da sami trenirate jogu
Kada sanjate da sami trenirate jogu to implicira da vam je potreban mir. Postići ćete ga samo ukoliko budete samovali. Ne libite se da negde odete potpuno sami, da sredite misli i da se psihički pripremite za rešavanje problema koje dugo „gurate pod tepih“.

Sanjati da trenirate jogu sa partnerom tj. partnerkom
Trenirati jogu sa partnerom tj. partnerkom u snu znači da vam nedostaje bliskosti. Verovatno ste se udaljili jedno od drugoga, zbog silnih obaveza koje imate. Zamislite vašu vezu tj. brak kao cvet koji će da uvene ukoliko ga ne zalivate. Ako volite tu osobu, ne smete da dozvolite da se potpuno distancirate jedno od drugoga.

Sanjati da partner tj. partnerka trenira jogu
Ukoliko ste sanjali da vaš partner tj. partnerka trenira jogu to implicira da je pod stresom. Moguće je da ima nekih problema na poslu, ali ne želi time da vas opterećuje. Ne insistirajte na razgovoru, ali mu/joj pokažite da može da računa na vas i da želite da mu/joj pomognete ukoliko postoji način za to.

Sanjati da trenirate jogu sa članom porodice
Ako ste sanjali da trenirate jogu sa članom porodice to znači da će se vaš odnos popraviti samo ukoliko oboje pokažete razumevanje i spremnost na kompromis. Često jedno drugome „udarate kontru“, pa je vaša komunikacija prilično loša. To može da se promeni uz malo volje i želje.

Sanjati da član porodice trenira jogu
Ovakav san ukazuje na to da ćete mu/joj pomoći da prevaziđe neki problem ukoliko ga/je ostavite na miru. Pustite da razmisli o svemu što mu/joj se dešava i nemojte da stalno insistirate na razgovoru o tome. Obratiće vam se kada mu/joj budete bili potrebni.

Sanjati da trenirate jogu sa prijateljom tj. prijateljicom
Trenirati jogu u snu sa nekim od vaših prijatelja znači da bi trebalo da poradite na samopouzdanju. Posedujete dosta pozitivnih osobina, međutim, duboko ukorenjeni kompleksi ili loša iskustva iz prošlosti vam ne dozvoljavaju da budete srećni i da uživate u životu. Kada poradite na tome, sve će krenuti na bolje.

Sanjati da prijatelj tj. prijateljica trenira jogu
Kada sanjate da neko od vaših prijatelja trenira jogu to implicira da mu/joj na nečemu zavidite. Možda ima bolji posao, veća primanja ili lep odnos sa voljenim osobama. Umesto što se trujete tim negativnim emocijama trebalo bi i vi da počnete da radite na ostvarenju vlastitih ciljeva i želja.

Sanjati da trenirate jogu sa kolegom tj. koleginicom
Ukoliko ste sanjali da trenirate jogu sa kolegom tj. koleginicom to znači da ćete neki posao morati da radite u timu sa drugim ljudima. Po prirodi ste individualac i to će vam teško pasti. Ipak, zbog projekta koji ste preuzeli i odgovornosti koju imate, potrudićete se da se prilagodite drugima.

Sanjati da kolega tj. koleginica trenira jogu
Ovakav san ukazuje na to da ne treba da se poredite sa kolegama na radnom mestu, nego da tražite načine da napredujete, tj. da što bolje iskoristite znanje i iskustvo koje imate.

Sanjati da trenirate jogu sa šefom tj. šeficom
Kada sanjate da trenirate jogu sa šefom tj. šeficom to implicira da je krajnje vreme da naučite da posao ostavite iza sebe kada izađete sa radnog mesta. Ovo što sebi radite nikako nije dobro za vaše mentalno, pa ni fizičko zdravlje.

Sanjati da šef tj. šefica trenira jogu
Videti u snu da šef tj. šefica trenira jogu ukazuje na to da morate da prestanete da se ponašate kao da je firma u kojoj radite vaša i kao da sve zavisi od vas. Radite za platu, pa se i ponašajte u skladu sa time.

Sanjati da trenirate jogu sa trudnicom
San u kome trenirate jogu sa trudnicom obično najavljuje radosne vesti na javi. Moguće je da će vam neko javiti da se ženi, udaje, da čeka prinovu ili da je ostvario/la neki profesionalni ili privatni uspeh.

Sanjati da trudnica trenira jogu
Ako ste u snu videli trudnicu kako trenira jogu to implicira da treba da prestanete da tražite izgovore za lenjost. Više ni sami ne verujete u to što pričate.

Značenje može da bude i mnogo jednostavnije. Ako ste krenuli na jogu ili je neko vreme trenirate san se ne tumači. Isto važi i ukoliko planirate da krenete na jogu ili ste o tome čitali u novinama ili časopisu.

Definicija joge

Joga (yóga – jedinstvo) je drevna metoda samorazvoja poreklom iz Indije koja podrazumeva upotrebu tehnika: fizičkih položaja (Asana), vežbi upravljanja pranom (energijom) putem disanja (Pranajama), relaksaciono-meditativnih vežbi (Pratjahara), koncentracije (Dharana), meditacije (Dhjana) i samorealizacije (Samadhi).