Šta znači sanjati da ste osramoćeni ili da ste nekoga osramotili?

Sanjati da ste osramoćeni (postiđeni)
Ako ste u snu osramoćeni, to implicira da će vaša tajna biti otkrivena. Može se desiti da ćete na svoju ruku uraditi nešto što smatrate da je dobro za člana porodice, voljenu osobu ili prijatelja. Pošto mu/joj to nećete reći, biće veoma povređen/a kada sazna da niste bili iskreni. Postavljaće sebi pitanje šta ste ga još slagali i trebaće mu mnogo vremena da vam ponovo poveruje.

Sanjati da ste osramotili (postidili) nekoga
Ukoliko u snu vi osramotite nekoga, to znači da ćete imati jednog protivnika manje. Vi ste pravdoljubiva osoba koja ne ume da prećuti uvredu ili da se povinuje naređenju koje smatra pogrešnim. Svakoga ko želi da vam naudi postavite na svoje mesto i jasno mu/joj date do znanja da nećete trpeti nepravdu, već da ćete uzvratiti istom merom.

Sanjati da ste osramotili slabijeg od sebe
Kada u snu osramotite slabijeg od sebe, to ukazuje da ste kukavica. Često vam je lakše da bes i frustracije istresete na dragoj osobi koja vam uvek prašta i bez pogovora trpi nagle promene raspoloženja. Iako se posle toga loše osećate, brzo zaboravite na grižu savesti i nastavljate sve po starom. Ni ne pomišljate da bi dotična osoba mogla da se umori i promeni ponašanje.

Sanjati da ste osramotili jačeg od sebe
Ako u snu osramotite jačeg od sebe, to označava opasnost. Moguće je da ćete se suprotstaviti nadređenima zbog čega ćete snositi posledice. Često vam je jezik brži od pameti pa, bez potrebe, dovodite sebe u nezgodnu situaciju koja vam može samo odmoći u karijeri i, generalno, životu.

Sanjati da vas je partner osramotio
Ukoliko ste sanjali da vas je partner tj. partnerka osramotila to znači da mu/joj nešto zamerate. Verovatno u poslednje vreme više primećujete njegove tj. njene mane nego vrline i to se negativno odražava na vašu komunikaciju. Kada biste više razgovarali o tome šta vam smeta, te trudili se da slušate njegovu tj. njenu stranu priče i pokazivali međusobno razumevanje, tenzije bi se smanjile, a vaša veza tj. brak bi postao kvalitetniji.

Sanjati da ste osramotili partnera
Osramotiti partnera u snu ukazuje na to da sumnjate u sebe. Često vam se čini da niste zaslužili voljenu osobu i da bi njemu tj. njoj bilo bolje pored nekog drugog. Poradite na samopouzdanju kako zbog sumnje ne biste uništili to što imate. Ako želite da sa tom osobom ostanete do kraja života, morate raditi i na sebi i na vašem odnosu.

Sanjati da vas je osramotio član porodice
Ovakav san ukazuje na probleme u komunikaciji unutar porodice. Moguće je da su vaši odnosi u poslednje vreme napeti i da se raspravljate oko svake sitnice. Niko od vas nema živaca da sasluša drugu stranu i da jasno vidi situaciju u kojoj ste se našli. Verovatno krizu, između ostalog, izaziva loša finansijska situacija, pa ne bi bilo loše kada biste se više potrudili da je popravite.

Sanjati da ste osramotili porodicu
Ako ste sanjali da ste osramotili porodicu to implicira da ste pod pritiskom jer verujete da ne ispunjavate očekivanja voljenih osoba. Moguće je da se trudite da ispunite njihove neostvarene ambicije, što je veoma teško breme. Pokušajte da shvatite šta vi želite i trudite se da to postignete. Ako budete uspešni u tome što radite, ostali će početi da se prilagođavaju vama, a ne obrnuto.

Sanjati da vas je dete osramotilo
Kada sanjate da vas je dete osramotilo to znači da se plašite da ste ga/je previše razmazili. Normalno je da roditelji žele svojoj deci da priušte sve ono što njima nije bilo dostupno, ali ste sve više svesni da preterujete. Ne možete im baš sve servirati na srebrnoj tacni i oni toga moraju da budu svesni. Postavite granice i nemojte da odstupate od njih, samo na taj način možete očekivati da će vam deca biti spremna na sve što život nosi sa sobom.

Sanjati da ste osramotili svoje dete
Osramotiti svoje dete u snu ukazuje na to da se ne ponosite zbog nekih poteza iz prošlosti i da ih zato krijete od drugih. Mnogo se trudite da vašu tajnu ne saznaju oni do kojih vam je stalo. Međutim, istina će kad-tad izaći na svetlost dana, a više od toga će ih povrediti činjenica da ste im sve te godine tajili nešto tako veliko.

Sanjati da ste osramotili prijatelja
Ukoliko ste sanjali da ste osramotili prijatelja tj. prijateljicu to implicira da mu/joj na nečemu zavidite. Verovatno je postigao tj. postigla nešto o čemu vi dugo maštate. Umesto da vam on tj. ona posluži kao primer da je tako nešto moguće i da budete ponosni na njega tj. nju, vi se trujete negativnim emocijama. Nemojte misliti da on tj. ona to ne primećuje jer niste toliko vešt glumac tj. glumica.

Sanjati da vas je prijatelj osramotio
San u kome vas prijatelj tj. prijateljica osramoti u većem društvu znači da sumnjate u njegovu tj. njenu vernost. Moguće je da ste primetili da vaše uspehe komentariše u veoma zajedljivom tonu i da često minimalizuje vaša postignuća. Krivo vam je zbog toga, ali mu/joj to nikad nećete reći, jer vam je stalo do tog prijateljstva. Ipak, tužni ste što se među vama stvorilo neko prećutno rivalstvo i ne želite da budete deo te priče.

Sanjati da vas je kolega osramotio
Ako ste sanjali da vas je kolega tj. kolegica osramotio/la to implicira da na javi verujete da vas sabotira. Verovatno se takmiči sa vama i trudi se da pobedi u toj trci. Međutim, vama takva sitacija nije dovoljno dobar motiv da budete što bolji u onome što radite, pa se trudite da ignorišete znakove koji se javljaju. Nema lepog načina da mu/joj saopštite svoje sumnje, osim da budete potpuno iskreni.

Sanjati da ste osramotili kolegu
Osramotiti kolegu tj. kolegicu u snu znači da vam je krivo što napreduje brže od vas. Moguće je da je poslodavac prepoznao njegov tj. njen trud, te je odlučio da ga/je nagradi. Sa druge strane, verujete da ste vi više zaslužili da budete unapređeni, te ne možete da se radujete njegovom tj. njenom uspehu. Kada biste malo više radili, a manje obraćali pažnju na to kako se ponašaju ostali ljudi u vašem radnom kolektivu, imali biste veće šanse da i vi napredujete u karijeri.

Sanjati da vas je šef osramotio
Kada sanjate da vas je šef tj. šefica osramotio/la pred celim radnim kolektivom to implicira da vas njegova tj. njena samovolja brine. Osećate da mu/joj se ne dopadate, ali ne znate zašto je to tako, jer se trudite da budete dobar i uzoran radnik. Prestanite da se dokazujete njemu tj. njoj, nego pokažite sami sebi koliko zapravo vredite.

Sanjati da ste osramotili šefa
Ukoliko ste sanjali da ste osramotili šefa tj. šeficu to znači da želite da mu/joj se osvetite jer vas je kaznio/la zbog nekih grešaka. Smatrate da to niste zaslužili i zato ćete se potruditi da drugi primete koliko on tj. ona zapravo loše radi svoj posao. Možda će vam osveta doneti neku satisfakciju, ali to neće biti ni blizu onome što očekujete.

Kako biste dobili što preciznije tumačenje svojih snova, pokušajte da se setite što više detalja koji su ih pratili.

Sanjati da ste se osramotili na javnom mestu
Osramotiti se na javnom mestu u snu ukazuje na to da vam je dobra reputacija izuzetno važna. Trudite se da je zadržite pod svaku cenu, pa zato radite neke stvari koje vam se ne dopadaju. Smatrate to razumnom žrtvom za poštovanje koje ćete u društvu steći. Često se pretvarate da ste nešto što niste i polako gubite vlastiti identitet kako biste se svideli drugima.

Sanjati da ste se osramotili u većem društvu
Ako ste sanjali da ste se osramotili u većem društvu tako što ste kazali nešto što je izazvalo podsmeh prisutnih to implicira da želite da privučete nečiju pažnju, a ne znate kako. Verovatno se u društvu te osobe ponašate drugačije, pričate više ili se trudite da primeti sve vaše dobre osobine. Moguće je da ćete uspeti u svojoj misiji, ali ništa više od toga.

Sanjati da ste se osramotili na ispitu
Ukoliko ste sanjali da ste se osramotili na ispitu to znači da ste brzopleti. Često velike i važne odluke donosite u afektu, pa zbog toga imate više štete nego koristi. Naučite da razmišljate „hladne glave“ i steknite naviku da se o nekim pitanjima savetujete sa ljudima kojima verujete. U suprotnom nećete mnogo naučiti iz svojih grešaka.

Sanjati da ste se osramotili na poslovnom sastanku
Kada sanjate da ste se osramotili na razgovoru za posao ili nekom poslovnom sastanku to implicira da sumnjate u svoje znanje, veštine i sposobnosti. Vi imate mnogo kvalitetnih osobina, međutim, ne i veštinu da ih na pravi način prezentujete drugima. Moguće je da je problem u manjku samopouzdanja ili činjenici da vam komunikacija nije jača strana. Ipak, to nije nešto na šta čemu ne možete da radite kako biste bili uspešniji u onome što želite.

Značenje sna može biti jednostavnije. Ukoliko ste skoro nekoga ostamotili ili ste bili osramoćeni, to je sigurno ostavilo utisak na vas.

Definicija sramote (stida)

Sramota (stid) je subjektivni doživljaj zbog niske ocene svog ponašanja u objektivnoj situaciji.