Dunja – šta znači sanjati dunje?

Sanjati dunje
Ako u snu vidite dunje, to je upozorenje da ćete biti žalosni na javi. Moguće je da ćete morati da se rastanete sa osobom koju mnogo volite. To može biti prijatelj, član porodice ili partner. Biće vam veoma teško da podnesete ovaj period pa ćete se pokušati da pronađete zanimaciju koja bi vam ispunila vreme do narednog susreta.

Sanjati da berete dunje
Kada sanjate da berete dunje, to simbolizuje bogatstvo. Od malih nogu voleli ste da budete najbolji i najuspešniji u svemu što radite. Veoma ste snalažljivi i kako godine prolaze, postali ste u potpunosti nezavisni. U narednom periodu uživaćete u plodovima vašeg truda i osetićete ponos zbog svega što ste postigli u životu.

Sanjati da drugi beru dunje
San u kome drugi beru dunje ukazuje na to da imate suparnika/cu na poslu ili privatnom životu. Neko će se potruditi da preko vas dođe do svog cilja – boljeg radnog mesta ili čoveka/žene svog života. Moguće je da vam se predstavlja kao prijatelj/ica, pa ga/je ne doživljavate kao pretnju, ali biste svakako trebali biti oprezni kako svoj plan ne bi proveo/la u delo.

Sanjati da jedete dunje
Sanjati da jedete dunje implicira da vam mnogi zavide. Gde god da se pojavite, plenite lepotom i inteligencijom. Vrlo brzo postajete glavna teme razgovora i zlonamernih tračeva pripadnika/ca istog pola. Često se trude da iskopaju nešto iz vaše prošlosti kako bi mogli da ukaljaju vaš ugled i dokažu da niste savršeni kao što svi misle.

Sanjati da drugi jedu dunje
Ukoliko sanjate da drugi jedu dunje to znači da bez razloga sumnjate u partnera ili blisku osobu. Uočili ste neke znakove i sada se plašite da bi on/ona mogao da vas prevari, u emotivnom ili bilo kom drugom smislu. Suviše ste paranoični, što proizilazi iz loših iskustava u prošlosti. Ako već u nešto sumnjate razgovarajte sa njim/njom, ali nemojte da ga/je optužujete za nešto bez ikakvog dokaza.

Kupovati dunje
Ukoliko u snu kupujete dunje to znači da vam predstoji lep susret s osobom koju dugo niste videli. Moguće je da je reč o prijatelju ili rođaku koji ne živi u vašem gradu. Obradovaćete se kada ga/je vidite, pa ćete dogovoriti druženje na kome ćete evocirati zajedničke uspomene iz prošlosti. Biće to prava mala retrospektiva vašeg detinjstva ili mladosti koja će vam izmamiti osmeh na lice.

Prodavati dunje
San u kome prodajete dunje predviđa finansijsku krizu. Moguće je da zarađujete manje nego inače ili da trošite više nego što biste trebali. To se odražava na vaš budžet u toj meri da nikako ne možete da „pregurate“ do plate bez stresa. Pokušajte da analizirate na šta najviše trošite i revidirajte te izdatke. Sigurno je među njima nešto što vam zaista nije potrebno.

Pokloniti dunju
Ako u snu drugome poklonite dunju to može da znači da će neko tražiti vašu pomoć, ali da ćete ga/je morati odbiti zbog svojih obaveza. Sa druge strane, moguće je da će vas prijatelj pitati da mu pozajmite novac, ali da nećete biti u mogućnosti jer i sami imate mnogo troškova. Dugo će vas izjedati činjenica da mu/joj se niste našli pri ruci kada je bilo najpotrebnije, zato što znate da bi on/ona vama uvek rado pomogao/la. Pomirite se sa tim da je situacija takva kakva jeste i pokušajte i njemu/njoj da objasnite o čemu se radi. Sigurno ćete drugi put moći da mu „priskočite“ u pomoć.

Dobiti dunju na poklon
Ovakav san ukazuje na to da imate tajnog obožavaoca. U bliskom okruženju postoji osoba kojoj se mnogo dopadate, ali se plaši da vam priđe. Razlozi mogu biti različiti, od toga da se boji da ćete ga/je odbiti, do činjenice da već imate partnera/ku. Možda ste i sami primetili neke znakove, ali ste odlučili da ih ignorišete. Ako ste slobodni i ako se on/ona vama dopada nema razloga da ne napravite prvi korak.

Ukrasti dunju u snu
Kada sanjate da ste ukrali dunju to znači da ćete u bliskoj budućnosti uspeti da vratite sve dugove. To će vam doneti veliko olakšanje, jer se sigurno već neko vreme mučite što to niste davno rešili. Ovo je takođe važna lekcija – ne zadužujte se ako nemate stvarno dobar razlog. I sami ste svesni da to kad-tad dođe na naplatu, pa ono što zaradite morate da date drugom.

Sanjati da neko krade vaše dunje
Ukoliko vama neko u snu ukrade dunju to simbolizuje svađu sa bliskom osobom ili radnim kolegom. Razlog će biti međusobno nerazumevanje ili loša komunikacija. Nikako nećete moći jedno drugom da objasnite razloge zašto ste nešto uradili i zašto to smatrate ispravnim. Druga strana će vas optužiti da ste tvrdoglavi i sujetni, a i vi ćete o njemu/njoj imati isto mišljenje. Ne smete da dozvolite da vam ove razmirice ugroze odnos, jer uveliko zavisite jedno od drugog.

Guliti dunju
Ako u snu gulite dunju to ukazuje na spremnost da se nekome poverite. Po prirodi ste zatvorena osoba i ne volite da privatne stvari delite sa drugima. Međutim, upoznali ste nekoga kome verujete, pa ćete mu/joj ipak odati svoju tajnu. Premda se i dalje plašite da će vas to kasnije mnogo koštati, verujte da nema nikakvog razloga za strah.

Sanjati da gulite dunju koja je ispod kore trula i propala znači da ćete se razočarati u blisku osobu ili će vas uvrediti neke njegove/njene reči ili postupci.

Baciti dunju u snu
Kada sanjate da ste bacili dunju u smeće to može da ima više značenja, a sva se odnose na troškove zbog ulaganja. Možda ćete odlučiti da renovirate kuću ili stan ili da ćete kupiti automobil ili neku nekretninu. Biće to investicija od koje ćete s vremnom mnogo profitirati.

Sanjati čaj od dunje
Ukoliko sanjate da pijete ili kuvate čaj od dunje to znači da ćete konačno odlučiti da više pažnje posvetite svom fizičkom izgledu. Moguće je da ćete krenuti na dijetu, na trčanje ili u teretanu. Pored vidljivih vanjskih promena, ovo će blagotvorno da deluje i na vaš duh.

Sanjati sok od dunje
Ako vi ili neko drugi u vašem snu pijete sok od dunje to implicira da ćete se u društvu dece osloboditi stresa i nervoze. Shvatićete da vam druženje sa najmlađima najviše odgovara jer su iskreni i zabavni, za razliku od nekih odraslih ljudi.

Kompot od dunja sanjati
San u kome pravite ili jedete kompot od dunje ukazuje na to da je pred vama jedan dobar period tokom koga ćete se osećati sjajno i pozitivnom energijom pleniti pažnju drugih. Ako ste trenutno sami, prihvatite flert s osobom koja vas duže vreme privlači.

Sanjati rakiju od dunja
Ukoliko ste u snu pili rakiju od dunja to najavljuje srećne trenutke u krugu porodice ili bliskih prijatelja. Druga mogućnost jeste da ćete se okupiti sa školskim ili radnim kolegama koje dugo niste videli i da ćete se odlično provesti.

Kada u snu vidite rakiju od dunje ili kako je neko drugi pije to implicira da ćete požaliti što niste prihvatili poziv na druženje sa ljudima koje površno poznajete kada čujete kako su se dobro zabavili.

Sanjati kolač od dunja
Ako ste u snu videli kolač od dunja ili kako ga neko jede to znači da biste mogli pozavideti nekome na odnosu kakav ima sa voljenom osobom. Verovatno ćete poželeti da i vi pronađete nekoga sa kime ćete tako dobro funkcionisati.

Ukoliko ste u snu jeli kolač od dunja to je znak da ćete uspeti da rešite problem koji vas duže vreme muči. Nemojte da se sekirate, jer vam to neće pomoći. Bolje bi bilo da vreme i energiju uložite u pronalazak rešenja.

Sanjati list dunje
Ako ste u snu uspeli da prepoznate list dunje to implicira da ćete otkriti nečiju tajnu. Ipak, nemojte da je širite dalje, jer ni vaša savest nije potpuno čista, pa zamislite da se vama tako nešto dogodi. Zadržite to za sebe zato što ni sami ne možete da budete sigurni da je to što ste saznali istina.

Sanjati cvet dunje
Kada u snu vidite cvet dunje to znači da ćete biti pozvani na rođendansku proslavu, svadbu, krštenje ili neko drugo veselje. Dvoumićete se da li da se odazovete, međutim, znajte da ćete se pokajati ukoliko propustite taj događaj.

Tumačenje može da se razlikuje i u zavisnosti od toga kakve ste dunje u snu videli.

Sanjati nezrele dunje
Nezrele dunje u snovima ukazuju na to da još nije vreme da svoju ideju sprovedete u delo. Ako ste do sada čekali, strpite se još malo kako bi se situacija popravila. Poslušajte savet bliske osobe koja vam želi dobro.

Sanjati trule dunje
Trule dunje u snovima znače da biste mogli propustiti životnu šansu zato što ste zarobljeni u prošlosti. Neki događaj vas konstantno vuče nazad i morali biste da to promenite, kako se ne biste kajali u budućnosti.

Sanjati suve dunje
Suve dunje u snovima ukazuju na to da će vas neko oduševite lepotom, ali istovremeno razočarati površnošću. Shvatićete da sa njim tj. njom zapravo nemate o čemu da razgovarate, premda vas je privukao/la fizičkim izgledom.

Sanjati plantažu dunja
Ako ste u snu videli polje zasađeno dunjama to implicira da bi trebalo bolje da razmislite o investiciji koju planirate da realizujete. Možda sada nije pogodan trenutak za to zato što su rizici veći od potencijalne dobiti.

Sanjati da mirišete dunje
Mirisati dunje u snu najavljuje interesantan događaj. Moguće je da ćete provesti neko vreme s osobom koja vam se od ranije dopada i uživaćete u njegovom tj. njenom društvu.

Sanjati da vam je dunja zapala u grlu
Ovakav san je znak da pazite kome se poveravate.

Značenje sna može biti jednostavnije. Ukoliko ste skoro brali ili jeli dunje, to je sigurno ostavilo utisak na vas.

Definicija dunje

Dunja je jedini predstavnik roda Cydonia i ima tvrd plod jarko žute boje, blagog mirisa i oporog ukusa.