Šta znači sanjati grožđe?

Brati grožđe u snu
Ako u snu berete grožđe, to označava neočekivani rastanak. Moguće je da ćete biti u vezi koja će, makar na prvi pogled, delovati savršeno. Svi će vam govoriti da ste lep par i vi ćete se truditi da budete pažljivi i puni razumevanja prema partneru. Zato vam ništa neće biti jasno kada vam saopšti da više nećete biti zajedno. Ta vest će vas potresti pa ćete mu tražiti objašnjenje.

Sanjati da muljate grožđe
Kada sanjate da muljate grožđe, to ukazuje da ćete steći nove poznanike. Veoma ste druželjubivi i stalno ste u pokretu. Može se reći da vas ne drži mesto i, uprkos tome što ste mladi, skoro da ste proputovali ceo svet. Niste preterano zahtevni i lako se prilagođavate drugima što vas čini omiljenim/om u društvu.

Sanjati da jedete grožđe
Sanjati da jedete grožđe implicira da ćete imati više ljubavnika/ca. Verovatno ste u prošlosti imali loše iskustvo sa osobom koju ste voleli, a koja prema vama nije bila u potpunosti iskrena. Zbog toga nećete želeti da se uozbiljite i da ponovo dozvolite nekome da vam se približi. Ići ćete iz jedne veze u drugu što će, istovremeno, za vas predstavljati mehanizam odbrane od novog razočaranja.

Videti grožđe na čokotu
Ukoliko u snu vidite grožđe na čokotu, to simbolizuje čast. Bićete veoma ponosni na člana vaše porodice koji će sopstvenim trudom i radom dokazati da je moguće uspeti bez veza i uticajnih poznanstava. Želećete svima da ispričate za njegov/njen uspeh za koji ste i vi, u velikoj meri, zaslužni prvenstveno jer ste uvek verovali u njega i pružali mu bezuslovnu podršku.

Prodavati grožđe u snu
Kada sanjate da prodajete grožđe, to implicira da ćete izgubiti prijatelja. Moguće je da će osoba sa kojom ste bili bliski izbegavati da u društvu bude viđena sa vama jer će smatrati da ne pripadate istim društvenim klasama. Primetićete da vas gleda sa visine i da potcenjuje svaki vaš uspeh. Takav stav će vas povrediti, ali više mu/joj nećete dozvoliti da na vama leči svoje komplekse.

Sanjati suvo grožđe
Sanjati suvo grožđe simbolizuje radostan društveni događaj. Verovatno ćete prisustvovati slavlju koje će prirediti neko od vaših prijatelja ili kolega. Rado se odazivate svakom pozivu i uživate u prijatnoj amtosferi, dobroj muzici, hrani i piću. Svi znaju da mogu da računaju na vas jer sa sobom uvek nosite osmeh i dobro raspoloženje.

Jesti suvo grožđe
Ukoliko u snu jedete suvo grožđe, to znači da su vam troškovi veći od prihoda. Moguće je da se krećete u društvu imućnih ljudi koji ne vode računa o novcu i koji sebi mogu da priušte sve što požele. Vi ćete pokušati da ih oponašate, ali jedino što ćete dobiti su: dugovi i gomila nepotrebnih stvari koje nikada nećete iskoristiti.

Sanjati da vas neko hrani grožđem
Ako vas neko u snu hrani grožđem to implicira da ćete doživeti romantične i strastvene trenutke u postelji. Ukoliko imate partnera, moguće je da su vaši seksualni odnosi u poslednje vreme zahladili. Verovatno se ni jedno od vas dvoje ne trudi dovoljno da to promeni, a oboje ste prilično nezadovoljni tom situacijom. Ipak, ako se potrudite i pokažete partneru da vam je stalo do njega/nje, to će se promeniti. Neko od vas će učiniti prvi korak, što će rezultovati „eksplozijom“ strasti u krevetu.

Osobe koje trenutno nisu u vezi ili braku će verovatno ući u neku vrstu neformalnog i tajnog odnosa koji će se isključivo zasnivati na seksu.

Sanjati da vi nekoga hranite grožđem
Ovakav san znači da ste svesno potisnuli svoje sekusalne potrebe. Moguće je da ste jednostavno previše umorni da biste razmišljali o tome ili da vas partner više ne privlači. Svakog dana čujete kako nema dobre veze bez dobrog seksa, ali to smatrate neistinom, jer imate kvalitetan odnos sa voljenom osobom i bez toga. S vremenom ćete ipak shvatiti da su intimni odnosi važni za svaku, pa tako i za vašu vezu ili brak.

Sanjati da vas neko gađa grožđem
Kada vas u snu neko gađa grožđem to je znak da se čuvate licemera. U bliskom okruženju imate osobu koja vas koristi kako bi ostvarila neke svoje interese. Umesto da ga/je se klonite, vi mu/joj dopuštate da vas manipuliše. Što se pre pomirite sa tom činjenicom, šteta proizašla iz tog odnosa će biti manja.

Sanjati da vi nekog gađate grožđem
Ukoliko u snu nekoga gađate grožđem to implicira da biste želeli da postignete veliki uspeh uz malo truda. Zato svoje obaveze prebacujete na druge ljude i pravdate se nedostatkom vremena ili neznanjem. Ipak, vaš plan neće do kraja „zaživeti“, jer će okolina shvatiti šta radite i doći ćete u situaciju da vam neće hteti pomoći, čak ni onda kada stvarno bude potrebno. Moraćete uložiti mnogo vremena i rada kako biste ostvarili svoj cilj.

Tumačenje može da zavisi i od toga da li ste sanjali crno ili belo grožđe, te da li je grožđe iz vašeg sna bilo zeleno, zrelo ili uvelo.

Crno (crveno) grožđe simbolizuje poslovni i finansijski uspeh za osobe koje se bave privatnim poslom. Verovatno će vam se rizično ulaganje ipak isplatiti. Ako radite za poslodavca ili ste trenutno nezaposleni, moguće je da će se vaš položaj u bliskoj budućnosti promeniti na bolje.

Sa druge strane, belo grožđe je znak manjih problema. Možda ćete naići na prepreke koje će vam se činiti nepremostivim, premda to nisu. Ako budete verovali u sebe i osobe koje vas okružuju, za vas nema „zime“.

Nezrelo (zeleno) grožđe ukazuje na to da će vam trebati mnogo strpljenja i rada kako biste ostvarili ono što želite. Verovatno ste računali na to da će se vaša finansijska situacija brzo popraviti, ali se to u bliskoj budućnosti neće dogoditi. Ipak, to nije znak da treba da odustanete, nego da se i dalje nadate i radite na tome da budete što bolji u tome što radite, rezultati sigurno neće izostati.

Trulo grožđe simboliše štetu. Moguće je da će neki nepromišljeni potezi iz prošlosti sada doći na naplatu. Izvucite pouku iz te situacije i nastavite dalje. Nemate vremena za željenje nad svojom sudbinom.

Sanjati da sadite grožđe (vinovu lozu)
Saditi grožđe tj. vinovu lozu u snu je dobar znak. Ovakvi snovi obično ukazuju na to da ćete napokon krenuti sa realizacijom ideje koja vam se dugo „vrzma po glavi“. Možda ste se do sada plašili neuspeha, međutim, konačno ćete se ohrabriti da učinite ono što mislite da trebate.

Sanjati da drugi sade grožđe (vinovu lozu)
Ako ste u snu videli kako neko sadi grožđe tj. vinovu lozu to implicira da bi trebalo da se ugledate na osobu kojoj se divite, tj. kojoj zavidite. Moguće je da on tj. ona ima dobar posao, solidna primanja ili lep odnos sa voljenima, a vi to nemate. Prestanite da se trujete negativnim emocijama i počnite da radite na tome da dobijete ono što želite.

Sanjati da kupujete grožđe
Kupovati grožđe u snu simbolizuje hedonizam. Možda ćete napokon uraditi nešto lepo za sebe. verovatno će to neko shvatiti kao gest sebičnosti, međutim, neka vas to ne opterećuje. Dugo ste bili svima na raspolaganju, sada je red da sebe stavite na prvo mesto.

Sanjati da poklanjate grožđe
Poklanjati grožđe u snu ukazuje na to da bi trebalo da naučite da kažete „ne mogu“, „ne želim“ i „neću“ kako se u nekom momentu ne biste probudili i shvatili da ste nesrećna i frustrirana osoba. Naime, često tuđe potrebe stavljate ispred vlastitih. To je nesebično, lepo i humano, ali nije dobro za vas.

Sanjati da vam je neko poklonio grožđe
Ukoliko ste sanjali da vam je neko poklonio grožđe to implicira da previše očekujete od bliskih ljudi. Verovatno vas je neko navikao da stalno možete da računate na njega tj. nju i potpuno ste se oslonili na to. Ništa ne radite sami i niti jednu odluku niste spremni samostalno da donesete. S obzirom na to koliko godina imate, stvari bi morale početi da se menjaju.

Sanjati da kradete grožđe
Krasti grožđe u snu ukazuje na to da maštate o muškarcu ili ženi koji/a vam je nedostupan/a. Moguće je da je on tj. ona u braku, a da ste vi počeli da verujete da je vaša srodna duša. Možda i on tj. ona oseća to isto, ali budite sigurni da svoj odnos sa partnerom tj. partnerkom neće ugroziti zbog takvih emocija.

Sanjati da drugi kradu grožđe
Kada sanjate da neko krade grožđe to implicira da imate konkurenciju. Vaš partner tj. partnerka mnogo vremena provodi s osobom koja mu/joj prija. Verovatno ih veže posao, pa vi tu ne možete ništa da preduzmete. Međutim, nemojte ni da se trudite. Ako vas voli i poštuje neće uraditi ništa kako bi vas povredio/la.

Sanjati da čitate o grožđu
Čitati o grožđu u snu ukazuje na to da biste mogli dobiti interesantnu poslovnu ponudu. Možda će to uključivati i selidbu u drugi grad ili zemlju, a možda neku drugu žrtvu. Dobro razmislite pre nego što date svoj konačan odgovor.

Sanjati da pišete o grožđu
Pisati o grožđu u snu znači da će vas uskoro bliska osoba upitati sa savet ili sugestiju u vezi sa problemom koji ga/je muči. S obzirom na to da se radi o delikatnoj stvari, moraćete malo da razmislite šta da mu/joj kažete. Samim tim što se upravo vama obratio/la, to znači da vam veruje.

Sanjati da slušate predavanje o grožđu
Ako ste u snu slušali predavanje o grožđu moguće je da razmišljate o promeni karijere, ali se plašite izlaska iz vlastite zone komfora i neizvesnosti koju bi takav potez mogao prouzrokovati.

Značenje sna može biti jednostavnije. Ako ste skoro videli ili jeli grožđe, to je sigurno ostavilo utisak na vas.

Definicija grožđa

Grožđe je naziv za plodove biljke iz roda Vitis koji obuhvata 12 najpoznatijih vrsta vinove loze od kojih se prave svetska vina.