Ikona – šta znači sanjati ikonu?

Ikone predstavljaju slike u drvetu, na platnu ili nekom drugom materijalu, a na kojima se nalaze likovi Isusa Hrista, Bogorodice, anđela kao i raznih svetaca. Prisutne su pravoslavnim crkvama i hramovima te ređe u drugim religijama. Ikone su i računarski termin gdje predstavljaju grafički simbol nekog programa. Ikone u oba oblika su veoma redak pojam u snovima i u sanovniku se uvek pozitivno tumače.

Videti ikonu
Ako u snu vidite ikonu, to simbolizuje naporan posao. Moguće je da ćete u nekim trenucima zavideti ljudima koji su se odlučili da na lakši način zarade novac i da ćete govoriti da biste sa ovom pameću drugačije postupili. Međutim, i sami ste svesni da ne biste mogli tako da funkcionišete jer bi vas mučio osećaj krivice i nečiste savesti.

Kačiti ili vešati ikonu na zid
Sanjati da ikonu vešate o zid ukazuje da imate srećan brak. Uopšte niste žurili kada ste birali partnera/partnerku već ste na umu imali činjenicu da je to osoba sa kojom ćete provesti ostatak života. Trudili ste se da ga/je što bolje upoznate, a i da se vi predstavite u pravom svetlu kako u budućnosti ne biste imali probleme. Zahvaljujući obostranoj iskrenosti, formiraćete bračnu zajednicu koja će biti nalik onoj koju ste mogli da vidite samo u ljubavnim filmovima.

Skidati ikonu sa zida
Kada sanjate da skidate ikonu, to implicira da će se razočarati. Verovatno će vas neko povrediti nakon čega ćete izgubiti veru u ljude i mislićete da su svi isti. Čak ćete oponašati one koje ste doskora osuđivali i činićete stvari koje su vam bile nezamislive. Ipak razočarenje ćete uspešno preboleti.

Kupovati ikonu
Ukoliko u snu kupujete ikonu, to znači da ćete okrenuti novi list. Kada podvučete crtu, uvidećete da niste zadovoljni vašim životom i da u njemu ima mnogo mesta za napredak i promene. Trudićete se da se oslobodite starih uverenja koja su vas kočila i sprečavali da ostvarite svoj potencijal.

Dobiti na poklon ikonu
Ako ikonu dobijete na poklon, san simbolizuje večno prijateljstvo sa nekom osobom, ne nužno sa osobom koja vam je poklonila ikonu u snu.

Držati ikonu u rukama
Čućete dobre vesti. Dug život, dobro zdravlje.

Paliti sveću pred ikonom
Brinete za bližnje osobe. Prijateljima i porodici vam sleduje sreća i zdravlje.

Moliti se pred ikonom u snu
Vaše molitve će biti uslišene. Moguće da će se neki prijatelj ili neko od rodbine predomisliti i pomoći vam u vezi nečeg što ste ih pitali, a možda će i sami primetiti da vam treba pomoć u vezi nekog problema.

Sanjati da crtate ili slikate ikonu
Čast, poštovanje. Vaš rad i trud će prepoznati osobe oko vas.

Ikonu da plače sanjati
Ovaj san ima trostruko tumačenje:

  • starinski sanovnici tumače ovaj san pored ikone u plamenu kao jedini negativan znak u tumačenju snova sa ikonama, označava bolest ili smrt osobe koju poznajete
  • alternativno tumačenje starinskih sanovnika je da ćete upasti u bijedu i siromaštvo
  • moderni sanovnici tumače ovaj san da ćete se sažaliti na tuđu nesreću i imati priliku bitno nekome pomoći u životu

Ikona u plamenu
Ovaj san ima dvostruko tumačenje:

  • starinski sanovnici govore o smrti osobe koju poznajete
  • moderni sanovnici nisu pronašli ovakvu korelaciju i tumače ovaj san kao poljuljanu veru bez nekih većih posledica fizičkih za vas ili osobe koje poznajete

Sanjati da osoba sa ikone oživi
Ovaj san označava vašu ličnost, moguće je da suludo verujete u čuda i teorije zavere. Zaveli su vas lažni tekstovi i klipovi na Internetu.

Osoba nevernik da sanja ikonu
Poljuljana vera, preispitivanje sebe, svojih uverenja i ličnosti.

Razbijenu ikonu sanjati
San u kojem vidite razbijenu ikonu označava da ćete prevazići vlastitu mržnju i zavist prema drugim osobama. Napredovaćete kao osoba.

Kompjuterske ikone sanjati
Očekuje vas lagan posao na javi. Alternativno tumačenje je da ćete uspešno rešiti neke probleme sa digitalnim uslugama.

Sanjati ikonu Bogorodice
Sreća i zdravlje za vaše roditelje. Moguće je i tumačenje da su roditelji potajno ponosni na vas i da su zadovoljni vašim životom.

Sanjati ikonu Isusa Hrista
Nekoj osobi koju poznajete je potrebna vaša pomoć. Nećete ni osetiti da ste im pomogli, a njima će to biti razlika između života i smrti.

Sanjati više ikona
Ako u snu vidite više ikona obešenih o zidove u kući, crkvi ili muzeju to znači da će vaš izbor biti ispravan. Sigurno se nalazite na prekretnici u životu. Mlađe osobe razmišljaju o braku i deci, ali se plaše neizvesnosti, dok se starije plaše kako će neke njihove odluke uticati na budućnost potomaka. Nakon dužeg promišljanja, moraćete povući neke poteze. Možda vam se u datom momentu vaš izbor neće činiti najispravnijim, ali ćete s vremenom shvatiti da ste doneli ispravne odluke.

Sanjati da poklanjate ikonu
Ukoliko u snu nekome poklonite ikonu to znači da sumnjate u vaš odnos. Moguće je da je ta osoba uradila nešto što vam se nije dopalo, pa ste promenili mišljenje o njemu njoj. Ako, pak, sanjate da potpuno nepoznatoj osobi poklanjate ikonu to znači da će vam se dobročinstvo isplatiti kada to budete najmanje očekivali.

Sanjati da prodajete ikone
San u kome prodajete ikone simboliše lažno prijateljstvo. U bliskom okruženju imate nekoga ko se trudi da vam se približi kako bi ostvario neke svoje interese. Verovatno se družite s osobom koja se lažno predstavlja u nameri da vas iskoristi. Obratite pažnju na to kome se poveravate i svoje tajne, ideje i strahove ne govorite onima za koje niste sigurni da su vam iskreni i pravi prijatelji.

Sanjati ikonu obešenu naopačke
Kada u snu vidite ikonu koja visi naopačke to znači da je vreme za radikalne promene u vašem životu. Činjenica je da niste sasvim srećni i da često razmišljate o tome kako bi vam život izgledao da ste doneli drugačije odluke. Vaši izbori su vam se u datom momentu činili dobrima, tako da nema koristi od toga da sada kukate nad svojom sudbinom. Promenite ono što se sada može promeniti i uradite nešto dobro za svoju budućnost.

Sanjati da ste ukrali ikonu
Ako ste sanjali da ste ukrali ikonu iz crkve ili druge bogomolje to implicira da će neko vaše reči ili postupke protumačiti na pogrešan način. Moguće je da će vaša ljubaznost biti shvaćena kao pokušaj zavođenja ili, sa druge strane, vaša stidljivost kao arogancija.

Ukoliko ste sanjali da ste ukrali ikonu iz tuđeg doma to najavljuje svađu sa članovima porodice, partnerom tj. partnerkom, prijateljima ili komšijama.

Sanjati da vam je neko ukrao ikonu
Kada sanjate da vam je neko ukrao ikonu to znači da treba da pazite kome se poveravate. U vašem okruženju postoji osoba čije namere vam nisu sasvim jasne. Nije isključeno da će pokušati da zloupotrebi vaše poverenje. Zato o svojim tajnama, strahovima i planovima pričajte samo sa ljudima koji vas do sada sigurno nisu izdali.

Sanjati da šarate po ikoni
Šarati po ikoni u snu ukazuje na to da ste skloni da minimalizujete tuđi trud, rad i uspehe. Posedujete veliko samopouzdanje, ali bi ipak trebalo da budete svesni da vam to ne daje za pravo da se ponašate bahato prema ljudima koje smatrate inferiornijim od sebe. Nije ni pristojno, niti profesionalno.

Sanjati da drugi šaraju po ikoni
San u kome vidite kako neko šara po ikoni znači da ćete se suprotstaviti nepravdi. Naime, bićete u prilici da sa grupom ljudi odlučujete o nečijoj sudbini. Većinom glasova će biti donesena odluka koju ćete smatrati nepoštenom, pa ćete dići svoj glas protiv toga. Međutim, ostaćete u manjini i nećete moći da promenite ishod te rasprave.

Sanjati da vršite nuždu po ikoni
Ako ste sanjali da vršite nuždu po ikoni to implicira da ćete pokazati nepoštovanje prema osobi koju svi smatraju velikim autoritetom. Suprotstavićete mu/joj se, pa će to izazvati vrlo oštre kritike sa različitih strana. S obzirom na to da vas ni inače ne dotiče tuđe mišljenje, nećete se mnogo obazirati na kritike zato što ćete verovati da ste u pravu.

Sanjati da drugi vrše nuždu po ikoni
Kada u snu vidite kako neko vrši nuždu po ikoni to znači da bi vas nečije ponašanje moglo razočarati. Moguće je da ste dugo idealizovali neku osobu i da ćete zahvaljujući jednoj situaciji i sami to shvatiti. Doći ćete do zaključka da on tj. ona poseduje mnogo više mana nego osobina koje poštujete, pa ćete se distancirati od njega tj. nje.

Sanjati da ste bacili ikonu
Ukoliko ste sanjali da ste bacili ikonu to implicira da žudite za promenom. Verovatno ste zapali u dosadnu kolotečinu i svaki dan vam je isti. Ništa se značajno neće promeniti ako nastavite da svaki slobodan trenutak provodite ležeći ispred televizora.

Sanjati da je neko bacio ikonu
Ovakav san ukazuje na to da ste zabrinuti za blisku osobu. Moguće je da se neko od članova porodice ili prijatelja suočava sa emocionalnom, finansijskom, duhovnom ili nekom drugom krizom, a vi ne znate kako da mu/joj pomognete. Ipak, nemojte da zanemarujete značaj ljubavi i podršku koju mu/joj pružate, jer je u takvim trenucima to izuzetno važno.

Sanjati da se molite ispred ikone
Ako ste sanjali da se molite ispred ikone to implicira da će vam se život promeniti ukoliko se vi sami budete menjali. Trebalo bi da budete malo smeliji i da više verujete u sebe. Samo na taj način će stvari krenuti na bolje.

Sanjati da plačete ispred ikone
Plakati ispred ikone u snu može da bude znak da se kajete zbog nekog postupka iz prošlosti. Možda ste nekoga uvredili ili povredili, a niste mu/joj se izvinili. Ukoliko to ne učinite, nastavićete da sanjate snove s ovakvim ili sličnim značenjem.

Sanjati da se smejete ispred ikone
Smejati se ispred ikone u snu ukazuje na to da ćete svojim postupcima iznenaditi osobu koja je verovala da vas dobro poznaje.

Značenje sna može biti jednostavnije. Ukoliko ste skoro videli ikonu, to je sigurno ostavilo utisak na vas.

Definicija ikone

Ikona je slika sa ličnostima i događajima koji su povezani sa istorijom crkve i Svetim pismom.