Šta znači sanjati zob?

Zob je motiv koji je u prošlosti bio mnogo češće zastupljen u snovima odraslih ljudi. Danas tu zdravu žitaricu ne sanjamo mnogo, a tumačenje snova sa motivom zobi zavisi od konteksta u kome su se odvijali, kao i od detalja koji su ih pratili.

Sanjati prostrana polja zasejana zobi
San u kome vidite polja zasejana zobi simbolizuje bogatstvo. To ne mora nužno da se odnosi na materijalne stvari. Moguće je da ćete u bližoj budućnosti shvatiti koliko ste srećni što vam je porodica zdrava ili što uživate ljubav određene osobe. Bogatstvo može da podrazumeva i duhovno prosvetljenje koje ćete uskoro doživeti.

Sanjati da je vetar uništio polja zasejana zobi
Ako ste sanjali da je vetar uništio polja zasejana zobi to implicira da previše brinete o stvarima na koje nikako ne možete da utičete. Bolje bi bilo kada biste svoju energiju i pažnju usmerili na ono što je u vašem dometu. Ne propuštajte prilike koje vam se nude samo zbog toga što su vam prošla iskustva „zamaglila vid“ ili poljuljala samopouzdanje.

Sanjati da je grad uništio polja zasejana zobi
Ukoliko ste sanjali da je grad uništio polja zasejana zobi to, na žalost, simbolizuje trošak ili gubitak. Možda ćete doći u situaciju da će rashodi premašiti vaše prihode. Ukoliko se to dogodi nemojte da posežete za zajmovima i kreditima, nego se potrudite da taj gubitak nadoknadite radeći dodatni posao.

Sanjati da je suša uništila polja zasejana zobi
Kada sanjate da je suša uništila polja zasejana zobi to je znak da ćete se morati da se pomirite sa situacijom u kojoj ste se našli. Moguće je da ste je sami prouzrokovali neopreznim delovanjem ili odlukama, pa ćete sada snositi posledice takvog ponašanja. Druga mogućnost jeste da su neke stvari izmakle kontroli i da jedino što možete da uradite jeste da se prilagodite toku događaja koji će da uslede.

Sanjati zelenu (nezrelu) zob
Zelena tj. nezrela zob u snovima ukazuje na to da još uvek nije došlo vreme da svoju ideju sprovedete u delo. Poslušajte savet osobe koja ima mnogo više životnog iskustva od vas, a koja vam želi samo najbolje. Ukoliko se sada budete „zaletali“ postoji velika šansa da ćete da „udarite glavom o zid“.

Sanjati zrelu zob
Zrela zob u snovima najavljuje poboljšanje materijalne situacije ili napredak u karijeri. U narednom period će vam sve krenuti od ruke. Čega god se uhvatite imaćete dobre rezultate. Zato će uslediti stimulacija ili dugoročno povećanje plate. U svakom slučaju, bićete ponosni na svoj napredak, ali ćete se potruditi i da opravdate poverenje koje vam je ukazano.

Sanjati suvu zob
Suva zob u snovima ukazuje na to da ćete se prekasno suočiti sa nekim problemom. Moguće je da ga već neko vreme „gurate pod tepih“ u nadi da će se neko drugi pozabaviti time ili da će vreme razrešiti tu situaciju. Međutim, ispostaviće se da vam vreme nije bilo saveznik nego neprijatelj.

Sanjati da sejete zob
Sejati zob u snu znači da ćete morati da uložite mnogo energije, vremena i rada u nešto kako biste postigli rezultate. Nećete moći da se koristite prečicama i moraćete da se suočite sa brojnim izazovima na putu do cilja. Verovatno će vam upravo zbog toga i uspeh kada do njega dođete biti „slađi“.

Sanjati da drugi seju zob
Videti u snu kako neko seje zob ukazuje na to da ste zabrinuti za blisku osobu. Moguće je da član porodice, partner tj. partnerka ili neko od vaših prijatelja mnogo radi. Svesni ste da trpi ogromnu količinu stresa, a ne znate kako da mu/joj pomognete. Pokušajte tako što ćete ga/je s vremena na vreme naterati da izađe „među ljude“ kako bi se, barem na kratko opustio/la.

Sanjati da žanjete zob
Žeti zob u snu znači da se nadate dobrom rezultatu nečega čemu ste posvetili mnogo vremena i truda. Ovo može da se odnosi na vaš privatni ili profesionalni život. Verovatno ste pokušali mnogo kako biste osvojili neku osobu ili sačuvali vezu tj. brak. Druga mogućnost jeste da ste dosta radili kako biste za to bili i nagrađeni.

Sanjati da drugi žanju zob
San u kome vidite kako neko žanje zob je znak da ćete pozavideti nekome. Moguće je da će kolega tj. kolegica napredovati brže od vas ili će postići bolji rezultat na testu ili na nekom poslu. Umesto što se trujete negativnim osećanjima, ugledajte se na njega tj. nju, pa ćete i vi možda imati čime da se pohvalite.

Sanjati da tovarite zob u vreće
Tovariti zob u vreće u snu ukazuje na to da će se neko okoristiti o vaše znanje, iskustvo, trud ili rad. Verovatno ćete vi raditi, a on tj. ona će „kupiti kajmak“. Nije isključeno da ćete početi da tražite načine da pokrenete vlastiti posao, samo će vam nedostajati početni kapital za tako nešto.

Sanjati da nosite vreće pune zobi
Nositi vreće pune zobi u snu znači da se plašite da vas neko iskorištava. Ukoliko još uvek niste naučili da kažete „ne mogu“, „ne želim“ ili „neću“, onda je vaš strah opravdan. Promenite se ukoliko ne želite da se jednog jutra probudite kao nesrećna i frustrirana osoba.

Sanjati ambar pun zobi
Videti u snu ambar pun zobi ukazuje na dobru zaradu. Moguće je da ćete moći lepo da naplatite svoje znanje, trud, iskustvo ili veštine. Sve reference koje ste godinama vredno sakupljali će konačno da dobiju na težini, a doneće vam i reputaciju vrlo vešte i vredne osobe.

Sanjati da kupujete zob
Kupovati zob u snu znači da bi trebalo da menjate svoj pogled na svet ukoliko želite uspeh. U poslednje vreme svaku svoju ideju osudite na propast čak i pre nego što pokušate da je realizujete. Naravno da vam pesimizam neće doneti ništa dobro i zato je važno da počnete da se menjate.

Sanjati da prodajete zob
Prodavati zob u snu ukazuje na to da vam se neko ulaganje neće isplatiti. Verovatno ćete kupiti nešto što svojom upotrebnom vrednošću neće opravdati cenu koju ste morali da platite. Ako ništa drugo, ta situacije će vas naučiti da u budućnosti budete mnogo oprezniji.

Sanjati da kradete zob
Krasti zob u snu znači da ćete doneti nepromišljenu odluku. Moguće je da će vas na to naterati nepredviđena situacija, pa ćete posegnuti za instant rešenjem umesto da dobro razmislite o mogućim posledicama.

Sanjati da vam je neko ukrao zob
Ako ste sanjali da vam je neko ukrao zob to implicira da ste naivni. Verovatno dozvoljavate ljudima da vas ubede u svoje dobre namere, čak i onda kada vam sve govori da pokušavaju da vas zloupotrebe. Ukoliko ne želite da iznova prolazite takva razočarenja, moraćete da menjate svoj pristup prema novim ljudima u svom životu.

Sanjati da meljete zob
Mleti zob u snu ukazuje na to da ste perfekcionista. Vi ne prihvatate posao ukoliko niste sigurni da ga možete uraditi na najbolji mogući način. Ponekad se pitate da li je to dar ili zla sudbina, teret koji ćete morati da nosite na svojim leđima dok ste živi.

Sanjati da drugi melju zob
San u kome vidite kako neko melje zob znači da će vas neko usporavati. Moguće je da ćete imati priliku da sarađujete sa vrlo komplikovanom i „teškom“ osobom. Dok se vi budete trudili da taj zadatak završite što pre, on tj. ona će se detaljno baviti svakom sitnicom. Poželećete da vas sudbina više nikad ne spoji sa takvom osobom.

Sanjati da kuvate zob
Kuvati zob u snu simbolizuje gubljenje vremena. Verovatno se bavite nečim što vam neće doneti željene rezultate. Ovog puta bi stvarno trebalo da posegnete za instant rešenjima umesto što se toliko mučite.

Sanjati da drugi kuvaju zob
Ukoliko ste u snu videli kako neko kuva zob to implicira da ćete uzalud bliskoj osobi savetovati da odustane od neke ideje koju smatrate lošom. Verovatno ćete morati da dozvolite da nauči na vlastitoj grešci.

Sanjati da jedete kašu od zobenih pahuljica
Jesti kašu od zobenih pahuljica u snu ukazuje na to da ćete početi da vodite računa o svom zdravlju. Moguće je da će vas na to naterati određeni zdravstveni problemi. Ne bi bilo loše kada biste uveli više fizičkih aktivnosti u svoju svakodnevnicu.

Sanjati da drugi jedu kašu od zobenih pahuljica
Ovakav san obično znači da ste na dijeti ili da se trudite da odolite nekom drugom iskušenju, poput cigareta, alkohola ili slatkiša.

Sanjati da nekoga hranite zobenim pahuljicama
Hraniti nekoga zobenim pahuljicama u snu ukazuje na to da se previše trudite da nekome nametnete svoj stav, odluku ili mišljenje. San je ujedno znak da savete treba da delite samo onda kada ih neko od vas traži.

Sanjati da vas neko hrani zobenim pahuljicama
Kada sanjate da vas neko hrani zobenim pahuljicama to implicira da se oštro odupirete promenama koje su neminovne.

Sanjati da zob dajete životinji
Ako ste sanjali da hranite konja ili neku drugu životinju zobi to implicira da bi trebalo da imate više vere u sebe. Poradite na samopouzdanju, pa će vam život postati lepši i jednostavniji.

Značenje može da bude i mnogo jednostavnije. Ako ste nedavno jeli zobene pahuljice ili ste čitali u novinama o toj žitarici, tj. gledali prilog na tu temu to je ostavilo utisak na vas pa ovakav san ne tumačimo.

Definicija zobi

Zob (Avena sativa) je jednogodišnja biljka žitarica iz porodice trava (Poaceae).